Oliiviöljyjääpalat maustavat ruoan – lue yllättävät oliiviöljyniksit!

Oliiviöljy jääpalat yrtit
Oliiviöljystä ja yrteistä tehdyt jääpalat maustavat ruoan paljon tehokkaammin, kuin valmiit liemikuutiot tai tavallinen öljy! Shutterstock

Oliiviöljy on tuhansia vuosia vanha elintarvike. Erinomaisen maun lisäksi sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia. Lue yllättävät vinkit oliiviöljyn käyttämiseen ruoanlaitossa!

Oliiviöljyä voi käyttää todella monipuolisesti ruoanlaiton yhteydessä. Joidenkin tutkimusten mukaan oliiviöljyn runsas kulutus vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Välimerellisen ruokavalion seurauksia on tutkittu laajasti. Pähkinöiden, kasvisten, oliiviöljyn ja kalatuotteiden runsaalla kulutuksella on todettu selkeä terveyttä edistävä vaikutus. Välimerellisen ruokavalion on muun muassa todettu ehkäisevän muistisairauksia ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä.  

Positiivisten terveysvaikutusten lisäksi oliiviöljyn maku on hyvä syy käyttää ruoanlaitossa vain oliiviöljyä. Oliiviöljyä voi käyttää monilla erilaisilla keinoilla ruoanlaitossa. Lue yllättävät oliiviöljyniksit alta!

Oliiviöljyn kuumentaminen

Sitkeä oliiviöljyyn liittyvä myytti on, että oliiviöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta. Aito oliiviöljy pysyy kuitenkin makunsa ja laatunsa puolesta täysin muuttumattomana 190 celsiusasteeseen saakka kuumennettaessa. Tämän lämpöasteen saavutettuaan oliiviöljy alkaa savuta. Savu ei ole vaarallista, vaikka ei teekään kokkaamisesta erityisen mukavaa. 

Vältä liian iso öljymäärä spraypullon avulla

Oliiviöljyä voi helposti lorahtaa liikaa esimerkiksi salaatin joukkoon. Voit välttää liian oliiviöljyn lorahtamisen helpoilla konsteilla. Spraypullo toimii erinomaisesti salaatteja maustaessa. Suihkauta pari suihkausta oliiviöljyä salaatin pinnalle. Kaatonokalla varustetut pullot ovat myös hyvä keino estää liian suuri öljymäärä. 

Oliiviöljyn maustaminen yrteillä

Oliiviöljystä saa upean vivahteikkaan makuista tuoreiden yrttien avulla. Sujauta pieneen oliiviöljypulloon sisään haluamiasi tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Käytä kokonaisia yrttipalkoja. Sulje pullon korkki tiiviisti ja laita pullo pimeään, viileään kaappiin. Anna maustua ainakin kaksi viikkoa. Näin saat öljyyn uskomattoman hyvän makuvivahteen, ja ruokasi maustuu kuin itsestään. Maustettu oliiviöljypullo on myös hyvä lahjaidea! 

Tee oliiviöljyjääpaloja

Käytä tavallista jääpala-astiaa. Laita astian syvennyksiin yrttejä ja mausteita reippaasti. Kaada päälle laadukasta oliiviöljyä. Laita astia pakastimeen. Käytä valmiita yrtti-oliiviöljykuutioita esimerkiksi keittoja valmistaessa tai paistamisen yhteydessä! Pakastaminen voimistaa yrttien makua, ja öljy estää niitä tummumasta. Käytä näiden oliiviöljy-jääpalojen sisällä rosmariinia, timjamia, salviaa ja oreganoa. Ruokasi maistuu tämän kikan ansiosta voimakkaan yrttiseltä ja maukkaalta.

Oliiviöljyä voi uusiokäyttää

Kerran paistamisessa käytettyä oliiviöljyä voi käyttää 2-3 kertaa uudestaan. Kaada pannulle jäänyt, ylimääräinen öljy ilmatiiviiseen, pieneen lasiastiaan talteen. Käytä öljy uudestaan ensi kerralla paistaessasi ruokaa. Huomioi, että öljyyn on tarttunut mukaan makua ensimmäisestä paistokerrasta! 

Lähde: Keventäjät, Duodecim, Asiantuntijan haastattelu: Emmanouil Karpadakis/Terra Creta

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja