Keskikesän kalatiskit näyttävät usein ihan erilaisilta kuin syksyn. Pro Kala ry selventää, mistä tämä johtuu.
Videolla: Miten kala paistetaan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää
Keskikesällä voi kalatiskillä odottaa yllätys. Kasvatettua kalaa löytyy toki vuoden ympäri, mutta pyydettyä luonnonkalaa voi olla heikommin saatavissa.
– Voisi luulla, että lämpimällä ja kauniilla säällä kalastajan työ sujuisi helpommin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Pyydetyllä kalalla on omat sesonkinsa, ja parasta kala-aikaa on viileämpien vesien aika, Pro Kala ry:stä kerrotaan.
Monelle tuleekin yllätyksenä, että myös kaloilla on eri sesongit.
Kasvatettu kala ei samalla tavalla seuraa sesonkivaihtelua, vaan sitä on lähes aina saatavilla! Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta (95 prosenttia kasvatetusta kalasta) mutta myös esimerkiksi siikaa, kuhaa ja nieriää voi löytää kasvatettuna.
Lämmin vesi muuttaa kalojen käyttäytymistä: ne siirtyvät usein syvemmälle viileämpiin vesiin. Kalat liikkuvat vähemmän ja odottelevat, että helteet menevät ohi ja vesi taas kylmenee. Tästä syystä niiden pyytäminen on kesällä haastavaa: kun kala on syvissä vesissä eikä se liiku, se ei käy pyydyksiinkään tuttuun tapaan.
