Oletko sinäkin ihmetellyt tätä asiaa kaupan kalatiskillä? Tulee monelle yllätyksenä

1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Keskikesän kalatiskit näyttävät usein ihan erilaisilta kuin syksyn. Pro Kala ry selventää, mistä tämä johtuu.

Videolla: Miten kala paistetaan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää

Keskikesällä voi kalatiskillä odottaa yllätys. Kasvatettua kalaa löytyy toki vuoden ympäri, mutta pyydettyä luonnonkalaa voi olla heikommin saatavissa.

 – Voisi luulla, että lämpimällä ja kauniilla säällä kalastajan työ sujuisi helpommin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Pyydetyllä kalalla on omat sesonkinsa, ja parasta kala-aikaa on viileämpien vesien aika, Pro Kala ry:stä kerrotaan.

Monelle tuleekin yllätyksenä, että myös kaloilla on eri sesongit. 

Kasvatettu kala ei samalla tavalla seuraa sesonkivaihtelua, vaan sitä on lähes aina saatavilla! Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta (95 prosenttia kasvatetusta kalasta) mutta myös esimerkiksi siikaa, kuhaa ja nieriää voi löytää kasvatettuna.

Lämmin vesi muuttaa  kalojen käyttäytymistä: ne siirtyvät usein syvemmälle viileämpiin vesiin. Kalat liikkuvat vähemmän ja odottelevat, että helteet menevät ohi ja vesi taas kylmenee. Tästä syystä niiden pyytäminen on kesällä haastavaa: kun kala on syvissä vesissä eikä se liiku, se ei käy pyydyksiinkään tuttuun tapaan.

Lokakuussa lähes kaikki tutut ruokakalat ovat sesongissa

kalenteri_printable_1
Kalakalenterista näet kätevästi pyydetyn kalan sesongin. 

Pro Kala ry muistuttaa, että lokakuussa lähes kaikki tutut ruokakalat ovat jälleen sesongissa vesien viilentyessä.

 – Kesää vastaava tilanne voi tulla vastaan taas talvella: kelirikon aikaan kalastaminen vaikeutuu ja keskitalvella monet kalat puolestaan menevät horrosmaiseen tilaan liikkuen vähemmän. Kaikkiin lajeihin tämä ei päde: esimerkiksi silakka ui talvisin usein tavallista isommissa parvissa, ja käy silloin pyydyksiin.

Pyydetyn kalan sesongit ovat kuitenkin suuntaa-antavia. Kalan saatavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kutuaika sekä sää: myrskyjen aikaan kalastajat eivät pääse pyydyksilleen, ja siten kalaa ei saada tavalliseen tapaan.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja