Mainos

Oletko koskaan maistanut? Jokaisen tulisi testata edes kerran elämänsä aikana: "Ehkä maailman paras voileipä"

Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös juustoinen klassikkoleipä, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ranskalainen brasserie-klassikko croque monsieur on leipä, joka kuuluu lähes yleissivistykseen. Croque monsieur on grillattu kinkku-juustovoileipä, jonka suosion salaisuus piilee epäilemättä sen yksinkertaisen täydellisissä raaka-aineissa.

Kyseessä ei suinkaan ole mikä tahansa kinkku-juustoleipä, sillä herkkupala aateloidaan vastustamattomalla kastikkeella.

"Ehkä maailman paras voileipä"

Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirja-teoksessa (Readme 2019) kerrotaan legendaarisen herkkuleivän historian yltävän yli sadan vuoden päähän. Croque monsieur mainittiin ensimmäisen kerran Marcel Proustin teoksessa Kadonnutta aikaa etsimässä.

– Ehkä maailman paras voileipä on yhtä kuin kaksi viipaletta paahtoleipää, juusto, kinkku ja se valkokastike, joka kohottaa leivän välipalasta kokonaiseksi ateriaksi, Voileipäkirjan tekijät hehkuttavat.

Leipää voi myös varioida esimerkiksi lisäämällä sen päälle paistetun kananmunan. Tällöin leivästä tulee virallisesti croque madame.

Jos haluat panostaa, tee leivän valkokastike itse. Jos laiskottaa, osta kastike valmiina.


Testaa myös kevään hittileipä, kukkafocaccia:

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja