Oletko kirjoittamassa itse reseptiä? Ota nämä asiat huomioon!

resepti
Shutterstock

Kadehtivatko ystäväsi aina sinun tekemiäsi leivonnaisia? Haluaisitko alkaa kirjoittamaan itse reseptejä nettiin tai ystävien käytettäväksi? Lue ohjeemme reseptien kirjoittamiseen!

Muutamalla pikku niksillä reseptisi vaikuttavat heti ammattimaisemmilta, ja ohjeita on myös helpompi seurata.

Listaa ainesosat tarkasti 

Reseptin ainesosista tulee löytyä jokainen reseptissä käytetty elintarvike, myös suola, pippuri ja se pienenpieni loraus oliiviöljyä. Ainesosat tulisi luetella mieluiten siinä järjestyksessä, miten niitä käytetään reseptissä. Jos munat ja sokeri vatkataan ensimmäisenä, laita ne ainesosalistan alkuun. 

Ole tarkka mittayksikköjen kanssa

Ilmaise määrät selkeästi mittayksiköissä. Suomessa käytetään litramittoja. Helpoimpia yksiköitä ovat teelusikka, ruokalusikka, desilitra ja litra. 

Jos olet epävarma, että kuinka monta desiä tai ruokalusikallista käyttämäsi määrä on, mittaa ainesosa keittiövaa’alla ja käännä grammamäärä sitten haluamaksesi mittayksiköksi. Netin hakukoneista löytyy nopeasti grammamäärien laskureita, jotka kertovat, kuinka monta ruokalusikallista esimerkiksi sata grammaa jauhoja on. 

Ole täsmällinen ainesosien kuvailussa

Kirjoita aina sulkuihin ainesosan perään, jos ainesosan pitää olla tietyllä tavalla valmisteltua. Jos esimerkiksi kirjoitat kastikereseptiä, jossa käytetään silputtua sipulia, niin ilmaise se ainesosalistassa näin: 2 sipulia (silputtuna). Sama koskee esimerkiksi voita, jos sen pitää olla sulatettua, ja kaikkia juureksia, jos ne pitää paloitella tai kuoria. 

Valmistusohjeiden kirjoittaminen puhtaaksi

Valmistusohjeissa on syytä olla niin huolellinen kuin mitenkään on mahdollista. Älä kirjoita ohjeita ulkomuistista hutaisten. Sen sijaan kirjoita ohje muistiinpanoina aluksi vaihe vaiheelta, samalla, kun laitat ruokaa. Kirjoita ohje jälkikäteen puhtaaksi. 

Ohjeissa ruoanvalmistuksen eri vaiheet tulisi luetella täsmälleen siinä järjestyksessä, missä ne kannattaa oikeasti tehdä. Jos uunin lämpenemisessä kestää puoli tuntia, mainitse se ensimmäisenä ohjeissa. Kaikki esivalmistelut tulisi myös tehdä ensimmäisenä. 

Varoita, jos jokin vaihe on erityisen haastava

Kerro kokkaajalle, jos jokin kohta ohjeessa vaatii erityistä huolellisuutta.

Älä toista itseäsi

Riittää, että mainitset jostain asiasta kerran painokkaasti. Samasta asiasta ei tarvitse kertoa useassa lauseessa. 

Lue resepti ajatuksella läpi

Kun olet kirjoittanut reseptisi puhtaaksi, lue se pari kertaa ajatuksella läpi. Onko ohje riittävän selkeä? Sisältääkö se todella kaiken, mitä ruoan valmistuksessa tulee ottaa huomioon? Voit myös pyytää ystävääsi lukemaan ohjeen läpi. Omalle tekstille saattaa helposti sokaistua. 

Ota kuvia valmistamastasi annoksesta

Resepti on heti houkuttelevampi ja uskottavampi, jos otat sen lopputuloksesta hienon kuvan. Suosittelemme mahdollisimman tarkkoja lähikuvia. Sinun ei tarvitse olla mestarikuvaaja: melkein jokaisesta kamerasta löytyy nykyään lähikuvaominaisuus. Pidä huoli, että annos on kuvassa suorassa, ja että sen ympärillä ei ole turhaa rojua tai likaisia keittiövälineitä. Taustan olisi hyvä olla vaalea ja huomaamaton.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja