Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän tee näin valkosipulille? Voi pilata raaka-aineen tai tekemäsi ruoan

1:01Näin kuorit valkosipulin näppärästi ilman veistä!
Julkaistu 17.09.2020 14:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokasivusto Food52 muistuttaa virheistä, joihin ei kannata sortua valkosipulia käytettäessä. 

Valkosipuli on yksi keittiön perusraaka-aineista ja parantaa monen tutun ruoan makua oleellisesti. Vaikka valkosipulin käyttö keittiössä onkin periaatteessa todella helppoa, liittyy raaka-aineeseen kuitenkin muutamia sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä. 

Suosittu Food52-ruokasivusto listasi yleisimpiä valkosipulivirheitä, joihin ei kannata sortua.

Virhe numero 1: Vanhojen tai kuivahtaneiden valkosipulien ostaminen

Tämän luulisi olevan itsestäänselvää: valkosipuli maistuu parhaimmalta, kun se on tuoretta. Kun valitset valkosipulia kaupasta, katsele ja tunnustele sitä ennen ostopäätöstä. Valkosipulin tulee olla kiinteä ja sen kannan tiukasti kiinni kynsissä. Vaikka itänytkin valkosipuli on periaatteessa täysin syömäkelpoista, se ei ole enää parhaimmillaan.

Virhe numero 2: Valkosipulin väärä säilytyspaikka

Valkosipuli tulisi säilyttää kuivassa ja suojassa valolta. Lisäksi sitä ei saa sulkea tilaan, joka on ilmatiivis. Riittävä ilmankierto varmistaa, että valkosipuli ei vanhene ja idä liian nopeasti. Valkosipulia voi myös säilyttää esimerkiksi  hieman avoimessa paperipussissa. Oikein säilytetty valkosipuli voi säilyä hyvänä kuukausia. Kun irrotat yhdenkin kynnen valkosipulista, pilaantumisprosessi nopeutuu. Valkosipulia ei kannata laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, sillä se voi pilata sekä maun että koostumuksen. 

Virhe numero 3: Valkosipulin kuoriminen väärin

Tuntuuko valkosipulin kuoriminen työläältä? Sen ei pitäisi olla sitä ollenkaan. Valkosipulin kuorimiseen on olemassa erilaisia kikka kolmosia ja tekniikoita. Helpoiten saat yhden tai kaksi kynttä kuorittua painamalla veitsen selällä kynttä leikkuulautaa vasten. Jos sinun täytyy kuoria iso määrä valkosipuleita, kokeile jutun yllä olevan videon niksiä!

Virhe numero 4: Valkosipulin pilkkominen väärin

Kun hienonnat valkosipulia, ota huomioon, millaiseen ruokaan aiot sitä käyttää. Kun valkosipulin murskaa tai pilkkoo, se vapauttaa allisiini-yhdistettä, joka saa valkosipulin tuoksumaan ja maistumaan vahvalta. Mitä enemmän valkosipulia hienonnat, sitä enemmän allisiiniä vapautuu. Jos haluat siis miedomman valkosioulin maun esimerkiksi kastikkeeseen, älä pilko valkosipulia liian hienoksi .

Virhe numero 5: Valkosipulin ylikypsentäminen

Jos kypsennät valkosipulia liikaa ja liian kauan, on vaarana, että se palaa. Palaneen valkosipulin makua on mahdotonta enää saada pois ruoasta. Valkosipuli kannattaa lisätä siis pannulle vasta paiston loppuvaiheessa. 

Lue myös: Joko testasit? Kari Aihinen paljastaa, miten tehdään uunijuurekset todella helposti – legendaarinen resepti yksi MTV:n suosituimmista

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuunMiten pilkot sipulin? Myös silppuamissuunnalla on yllättäen väliäTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Valkosipuli huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestäÄlä tee näin valkosipulille! Voi pilata raaka-aineen tai koko ruoanValkosipuli jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestä
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?