Oletko jo testannut nerokasta perunaohjetta? Ruokatoimittaja ylistää: "Voisin syödä näitä joka päivä"

shutterstock_1718600716
Litistetyt perunat voi valmistaa kotiuunissa tai grillissä. Shutterstock

Oletko jo kuullut litistetyistä perunoista eli lyttypotuista? Kutkuttavan hyvät ja pinnaltaan rapeat lyttyperunat ovat täydellinen lisuke esimerkiksi juhannusruoille.

Suomalaiset rakastavat perunaa ja MTV Uutisten Makuja-ruokasivuiltakin löytyy toinen toistaan herkullisempia perunaohjeita. Yksi varmoista juhannushiteistä on hyrskypotut eli hölskyperunat.

Kerroimme jo viime kesänä litistetyistä perunoista eli niin sanotuista lyttypotuista. Satokausikalenterin Samuli Karjula vinkkasi tuolloin mainion pottuohjeen, jossa perunat litistetään ja paistetaan grillissä.

– Asettele kypsät, hieman jäähtyneet perunat kahden leivinpaperin väliin ja paina perunat lyttyyn kämmenen tai esimerkiksi kaulimen avulla. Perunoiden pitää painua kasaan, mutta niiden pitää kuitenkin jäädä vielä kokonaisiksi. Sudi perunoille öljyä ja grillaa rapeiksi. Ripsauta päälle suolaa ja tarjoile muun grilliruoan kaverina, neuvottiin Satokausikalenterin Facebook-sivuilla

"Voisin syödä näitä joka päivä"

Oman lyttypottureseptinsä on jakanut myös televisiosta tuttu kokki Rachael Ray. Ray jakoi lyttyperunoiden reseptin TikTok-tilillään, missä se muodoistui kokin kaikkien aikojen hittivideoksi. 

Jos video ei näy, katso se täältä.

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Sara Tane testasi Rayn perunaohjetta ja ylistää sitä vuolaasti. 

– Voisin syödä näitä joka päivä, Tane kirjoittaa.

Rachael Rayn lyttypotut eli litistetyt perunat

 1. Keitä pestyt, pienet perunat kuorineen suolatussa vedessä.
 2. Lyttää perunat tasaisiksi esimerkiksi lasin- tai kattilanpohjaa hyödyntäen – hellästi mutta varmalla otteella.
 3. Ripottele lytätyttyjen pottujen päälle reilusti oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paista leivinpaperin päällä 225-asteisessa uunissa, kunnes perunoista tulee päältä rapsakoita. Pottuja kannattaa kääntää paiston puolivälissä, jotta ne ruskettuvat kauniisti molemmilta puolilta.
 4. Perunoiden paiston aikana leikkaa yksi sitruuna puoliksi ja paahda kuivalla ja kuumalla pannulla puolikkaiden hedelmälihaa, kunnes se karamellisoituu.
 5. Purista karamellisoitunutta sitruunaa perunoille ja viimeistele vielä sormisuolalla.  

Lähde: The Kitchn

Videolla: Osaatko keittää varhaisperunat oikein? Tässä oikea tapa!

1:43


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja