Olethan maistanut? Legendaariseen juustoruokaan jää himo: "Helppo ja valtavan maukas ruokalaji"

Raclette
Shutterstock

Onko sveitsiläinen raclette sinulle entuudestaan tuttu juttu? Legendaariseen ruokalajiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Sulatettavan raclette-juuston ympärille rakentuva ateria vaatii helpoimmillaan ainoastaan itse juuston ja paistinpannun. 

Racletten tarina alkoi perimätiedon mukaan Sveitsistä, jonka alppimaisemissa vaeltaneet paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla rankan päivän päätteeksi. Leivän sekä muiden ruokien dippaaminen helposti sulavaan juustoon takasi ruokaisan aterian vaivatta. Myös Suomessa suosiotaan kasvattaneen racletten perusidea on pysynyt samana. Sulata, dippaa ja nauti. Takan edessä, paistinpannulla tai raclette-grillillä.

Liekö syy mielikuvassa alppimaan lumisista vuorenhuipuista, kun raclette mielletään edelleen talviseksi ruokalajiksi. Pannussa tai grillillä sulatettu juusto toimii kuitenkin erinomaisesti koko vuoden ympäri kaavittavaksi.

– Raclette on helppo ja valtavan maukas ruokalaji, joka kuuluu ehdottomasti niin grillisesonkiin kuin talvi-iltoihin, kertoo Entremont-juustoja edustavan John W. Halla Oy:n Sebastian Smeds.

Sulavaa yhteistyötä racletten kanssa tekee vaikkapa suomalaisen suven ykköstähti – uusi peruna. Sulanut juusto miellyttää myös seurueen kasvissyöjiä esimerkiksi grillattujen vihannesten kanssa tarjoiltuna. Racletten nimi tulee kaapimista tarkoittavasta racler-verbistä, joten mistään hienostelusta ei ole kyse. 

Juusto, kuuma pannu ja hyvä seura

Kaupoista on saatavilla erityisiä raclette-grillejä. Niissä juuston sulattaminen erillisiin astioihin luonnistuu vaivatta laitteen alatasolla. Samalla grililin yläosaa voi käyttää kyytipoikien, kuten vihannesten, leivänpalojen tai esimerkiksi kuivatun kinkun lämmittämiseen. 

Sosiaalinen ruoanlaitto ja grillin ympärillä seurustelu onkin varmasti laitteen tärkein luoma lisäarvo. Mikään pakollinen hankinta se ei kuitenkaan ole. Raclette-hetkeen riittää juuston lisäksi lähes joka kodista löytyvä teflonpannu.

– Toki grilli on hauska tapa tarjoilla ruokaa, kun jokainen sen ympärille kertynyt voi osallistua helppojen annosten luomiseen. Mutta muuten grilli ei eroa perinteisestä pannusta millään tavalla, Smeds huomauttaa.

Raclette ei pala pannulle

Muissa juustoissa on aina se riski, että ne kuumetessaan palavat. Tällöin maku ei ole sama. Raclettessa tätä ongelmaa ei ole. Raclette sulaa nimittäin hyvin helposti. Itse asiassa niin hyvin, että jos sen jättää kuumalle pinnalle pidemmäksi aikaa, haihtuu koko rasvainen herkku harakoille.

– Myös raclettessa on tietysti kuori. Ainakin itse pidän sen mausta. Tämä on kuitenkin makuasia, ja kuoren voi aina poistaa ennen juuston sulattamista, Smeds vinkkaa.

Racleten kanssa on perinteisesti syöty leipää, lihaa ja kasviksia. Smeds suosittelee keittämään kasvikset ennen niiden erikseen grillaamista. Näin vältytään kitkerältä maulta. 

Lähde: John W. Halla Oy/Toptaste

***

0:35


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja