Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olethan maistanut? Legendaariseen juustoruokaan jää himo: "Helppo ja valtavan maukas ruokalaji"

Shutterstock
Julkaistu 08.03.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko sveitsiläinen raclette sinulle entuudestaan tuttu juttu? Legendaariseen ruokalajiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Sulatettavan raclette-juuston ympärille rakentuva ateria vaatii helpoimmillaan ainoastaan itse juuston ja paistinpannun. 

Racletten tarina alkoi perimätiedon mukaan Sveitsistä, jonka alppimaisemissa vaeltaneet paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla rankan päivän päätteeksi. Leivän sekä muiden ruokien dippaaminen helposti sulavaan juustoon takasi ruokaisan aterian vaivatta. Myös Suomessa suosiotaan kasvattaneen racletten perusidea on pysynyt samana. Sulata, dippaa ja nauti. Takan edessä, paistinpannulla tai raclette-grillillä.

Liekö syy mielikuvassa alppimaan lumisista vuorenhuipuista, kun raclette mielletään edelleen talviseksi ruokalajiksi. Pannussa tai grillillä sulatettu juusto toimii kuitenkin erinomaisesti koko vuoden ympäri kaavittavaksi.

– Raclette on helppo ja valtavan maukas ruokalaji, joka kuuluu ehdottomasti niin grillisesonkiin kuin talvi-iltoihin, kertoo Entremont-juustoja edustavan John W. Halla Oy:n Sebastian Smeds.

Sulavaa yhteistyötä racletten kanssa tekee vaikkapa suomalaisen suven ykköstähti – uusi peruna. Sulanut juusto miellyttää myös seurueen kasvissyöjiä esimerkiksi grillattujen vihannesten kanssa tarjoiltuna. Racletten nimi tulee kaapimista tarkoittavasta racler-verbistä, joten mistään hienostelusta ei ole kyse. 

Juusto, kuuma pannu ja hyvä seura

Kaupoista on saatavilla erityisiä raclette-grillejä. Niissä juuston sulattaminen erillisiin astioihin luonnistuu vaivatta laitteen alatasolla. Samalla grililin yläosaa voi käyttää kyytipoikien, kuten vihannesten, leivänpalojen tai esimerkiksi kuivatun kinkun lämmittämiseen. 

Sosiaalinen ruoanlaitto ja grillin ympärillä seurustelu onkin varmasti laitteen tärkein luoma lisäarvo. Mikään pakollinen hankinta se ei kuitenkaan ole. Raclette-hetkeen riittää juuston lisäksi lähes joka kodista löytyvä teflonpannu.

– Toki grilli on hauska tapa tarjoilla ruokaa, kun jokainen sen ympärille kertynyt voi osallistua helppojen annosten luomiseen. Mutta muuten grilli ei eroa perinteisestä pannusta millään tavalla, Smeds huomauttaa.

Raclette ei pala pannulle

Muissa juustoissa on aina se riski, että ne kuumetessaan palavat. Tällöin maku ei ole sama. Raclettessa tätä ongelmaa ei ole. Raclette sulaa nimittäin hyvin helposti. Itse asiassa niin hyvin, että jos sen jättää kuumalle pinnalle pidemmäksi aikaa, haihtuu koko rasvainen herkku harakoille.

– Myös raclettessa on tietysti kuori. Ainakin itse pidän sen mausta. Tämä on kuitenkin makuasia, ja kuoren voi aina poistaa ennen juuston sulattamista, Smeds vinkkaa.

Racleten kanssa on perinteisesti syöty leipää, lihaa ja kasviksia. Smeds suosittelee keittämään kasvikset ennen niiden erikseen grillaamista. Näin vältytään kitkerältä maulta. 

Lue myös: Lidl teki yhden oleellisen muutoksen ruokaosastollaan viime syksynä – älytön menestys: "Myydään pois silmänräpäyksessä"

Lähde: John W. Halla Oy/Toptaste

***

0:35Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Lisää aiheesta:

Löytyykö sinulta tämä keittiöväline? Ruokatoimittaja ylistää: "Yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista"Yleinen halloumijuuston grillaustapa onkin aivan väärä"Voileipäkuninkaan" helposta niksistä tuli hitti – rapean juustoinen herkku syntyy hetkessä!Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Tiesitkö tätä halloumijuustosta? Yleinen grillaustapa onkin aivan vääräKeittiömestari Petteri antaa loistavan nachopeltivinkin – oletko tullut ajatelleeksi?
RuokaJuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • 16:20
    Ennätykset

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • 06:55
    Ravitsemus

    Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta

  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!