Onko sveitsiläinen raclette sinulle entuudestaan tuttu juttu? Legendaariseen ruokalajiin kannattaa ehdottomasti tutustua.
Sulatettavan raclette-juuston ympärille rakentuva ateria vaatii helpoimmillaan ainoastaan itse juuston ja paistinpannun.
Racletten tarina alkoi perimätiedon mukaan Sveitsistä, jonka alppimaisemissa vaeltaneet paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla rankan päivän päätteeksi. Leivän sekä muiden ruokien dippaaminen helposti sulavaan juustoon takasi ruokaisan aterian vaivatta. Myös Suomessa suosiotaan kasvattaneen racletten perusidea on pysynyt samana. Sulata, dippaa ja nauti. Takan edessä, paistinpannulla tai raclette-grillillä.
Liekö syy mielikuvassa alppimaan lumisista vuorenhuipuista, kun raclette mielletään edelleen talviseksi ruokalajiksi. Pannussa tai grillillä sulatettu juusto toimii kuitenkin erinomaisesti koko vuoden ympäri kaavittavaksi.
– Raclette on helppo ja valtavan maukas ruokalaji, joka kuuluu ehdottomasti niin grillisesonkiin kuin talvi-iltoihin, kertoo Entremont-juustoja edustavan John W. Halla Oy:n Sebastian Smeds.
Sulavaa yhteistyötä racletten kanssa tekee vaikkapa suomalaisen suven ykköstähti – uusi peruna. Sulanut juusto miellyttää myös seurueen kasvissyöjiä esimerkiksi grillattujen vihannesten kanssa tarjoiltuna. Racletten nimi tulee kaapimista tarkoittavasta racler-verbistä, joten mistään hienostelusta ei ole kyse.
Juusto, kuuma pannu ja hyvä seura
Kaupoista on saatavilla erityisiä raclette-grillejä. Niissä juuston sulattaminen erillisiin astioihin luonnistuu vaivatta laitteen alatasolla. Samalla grililin yläosaa voi käyttää kyytipoikien, kuten vihannesten, leivänpalojen tai esimerkiksi kuivatun kinkun lämmittämiseen.

