Oletko huomannut? Lonkerotölkkiin on piilotettu ovela viittaus

Lonkeromakuja ei suunnitella summamutikassa – näin Hartwall suunnittelee uusia makupareja suomalaisten rakastamalle lonkerolle 4:35 Lonkeromakuja ei suunnitella summamutikassa – näin Hartwall suunnittelee uusia makupareja suomalaisten rakastamalle lonkerolle
KATSO MYÖS VIDEO: Lonkeromakuja ei suunnitella summamutikassa. Näin Hartwallilla suunnitellaan uusia makupareja.

Hartwallin lonkerotölkin design on hyvin tunnistettava, mutta oletko koskaan ajatellut, mitä sen raidat symbolisoivat?

Lonkero täytti vuonna 2022 kunnioitettavat 70 vuotta, mutta kansallisjuomaksemmikin kutsutusta liemestä löytyy yhä uutta oivallettavaa.

Moni tietää, että lonkero kehitettiin juuri Helsingin olympialaisia varten, mutta tiesitkö, että juoma oli varsinainen innovaatio?

Myös lonkerötölkistä löytyy hauska yksityiskohta, jota et ole välttämättä tullut ennen ajatelleeksi.

Tölkkiä koristava pystyraitakuosi viittaa juurikin juoman olympiahistoriaan.

– Raidat tulevat olympiastadionin juoksuradan raidoista, Hartwallin tuotepäällikkö Ella Berner kertoo.

Lonkero valmistetaan edelleen samasta ginistä

Vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisiin kehitetty lonkero on yksi ensimmäisiä valmiiksi miksattuja cocktaileja, eli suorastaan innovaatio.

– Siihen aikaan, kun olympialaiset olivat Helsingissä, Helsinki oli vielä melko pieni kaupunki. Jo ennen olympialaisia tiedettiin, että kisavieraita varten ei ole tarpeeksi ravintoloita ja henkilökuntaa. Tähän aikaan cocktailit olivat todella suosittuja ja yhden cocktailin sekoittamiseen menee kuitenkin useita minuutteja. Tarvittiin ratkaisu ja tajuttiin, että se on valmiiksi miksattu cocktail, Ella Berner kertoo.

aj_HELSINKI_1967_OY_ALKOHOLILIIKE_AB_GinLongDrink_0,33l_72x78_ek6 – Kopio – Kopio – Kopio
Etiketti ja logot ovat hieman vuosien varrella muuttuneet, mutta raidat ovat pysyneet.

Alun perin juomia oli kaksi erilaista: gini ja greippi sekä brandy ja pommac.

– Alkuperäinen ajatus oli, että ne olisivat myynnissä vain olympialaisten ajan, mutta ne nousivat niin suureen suosioon heti lanseerauksen jälkeen, että päätettiin jatkaa, Berner kertoo.

Brandya ja pommacia sisältävä juoma ei ole tällä hetkellä valikoimassa, joskin se tuotiin takaisin hetkeksi jokunen vuosi sitten ja tuodaan todennäköisesti taas joskus tulevaisuudessa "vierailevaksi tähdeksi", Berner kertoo.

Vielä 71 vuoden jälkeenkin Hartwallin lonkero valmistetaan kuitenkin samasta ginistä, kuin olympiakesänä.

– Se on suomalainen artesaanigini, Berner suostuu paljastamaan.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Nyt laitettiin lonkerot testiin! Erottaako aidon ja alkuperäisen halpisversiosta?

Nyt laitettiin lonkerot testiin! Erottaako aidon ja alkuperäisen halpisversiosta 7:14
Maistelumestareina MTV Uutisten ruokatoimittaja Petra Tuominen sekä tarkasta makuhermostaan tunnettu lifestylen konkaritoimittaja Fanni Parma.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.