EU:n "korkki kiinni -direktiivi" näkyy jo suomalaiskaupoissa – tiettyihin tuotteisiin oleellinen muutos

Muoviroskaa vähentävä EU-direktiivi pisti kartonkipakkaukset uusiksi 2:10 Muoviroskaa vähentävä EU-direktiivi pisti kartonkipakkaukset uusiksi
KATSO MYÖS VIDEO: Millainen uudenlainen maitotölkki on? Videolla kerrotaan myös, miten pakkaus kaikkine materiaaleineen kierrätetään.

Uuudenlaiset muovikorkit yleistyvät tutuissa elintarvikepakkauksissa. Mistä uudistuksessa on oikein kyse?

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tammikuussa kerrottiin, EU:n kertakäyttömuovidirektiivi vaikuttaa myös Suomessa monenlaisiin tuttuihin elintarvikepakkauksiin ja niiden korkkeihin.

Juomatuotteita ostava voikin yllättyä, kun korkki ei enää irtoakaan kokonaan purkista tai pullosta. Niin sanotun "korkki kiinni -direktiivin" vaatimusten myötä muovista valmistetun korkin on pysyttävä kiinni tietyissä juomapakkauksissa niiden käytön aikana.

Uudenlaiset korkit yleistyvät ensi vuonna

K-ryhmässä on valmistauduttu direktiivin vaikutuksiin ja ensimmäiset uudistetut tuotteet ovat jo kaupoissa. Tällä hetkellä pakkauksessa kiinni pysyviä korkkeja näkyy K-ryhmän mukaan yksittäisissä tuotteissa. 

Uudenlaiset korkit tulevat yleistymään ensi vuonna, sillä muutos pakkauksiin tulee olla tehtynä heinäkuuhun 2024 mennessä. Keskon omista merkeistä vastaava johtaja Tuuli Luomakertoo tiedotteessa, että uudenlaisten korkkien päivittäminen esimerkiksi Pirkka-tuotteiden pakkauksiin on jo aloitettu.

– Osasta omien merkkiemme tuotteista kiinni pysyvä korkki on löytynyt jo pitkään. Uudenlaiset korkit näkyvät kaupoissa yhä enenevissä määrin, Luoma sanoo.

Miksi korkit muuttuvat? Kolme kysymystä ja vastausta uusista korkeista

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Maija Peltola avaa K-ryhmän tiedotteessa syitä korkkiuudistuksen takana. 

Miksi korkkeja pitää muuttaa?

"EU:n kertakäyttömuovidirektiivin eli SUP-direktiivin tavoitteena on vähentää roskaantumista ympäristössä. Yksi direktiivin vaatimuksista on, että muovia sisältävän juomapakkauksen muovinen korkki pysyy kiinni pakkauksessa sen käytön ajan. Vaikka uudet korkit voivat alkuun tuntua erikoisilta, vaatimuksella edistetään sitä, että myös korkki päätyy juomapakkauksen mukana keräysastiaan eikä jää roskaamaan ympäristöä."

Miksi vain osassa pakkauksissa on uudenlainen korkki? 

"Korkkivaatimus koskee SUP-direktiivin piiriin kuuluvien muovia sisältävien alle kolmelitraisten juomapakkausten muovikorkkeja. Tällaisia juomapakkauksia ovat esimerkiksi korkilliset nestekartonkitölkit, kuten maitotölkki ja virvoitusjuomien muovipullot. SUP-direktiivin korkkivaatimus tulee voimaan heinäkuussa 2024, mutta juomapakkaajat ovat jo alkaneet ottaa niitä käyttöön ja siksi korkkeja näkyy vasta osassa pakkauksista."

Miten maitotölkki ja muut uudistuneet pakkaukset jatkossa lajitellaan ja kierrätetään? 

"Juomapakkaukset, joissa on pakkauksessa avaamisen jälkeen kiinni pysyvä korkki, lajitellaan korkkia irrottamatta samaan astiaan. Esimerkiksi maitotölkki ja siinä kiinni pysyvä muovikorkki laitetaan kartonkipakkausten keräykseen."

Katso myös: Mikä on kaupan paras kaurajuoma? Testasimme!

Kaurajuomaa kahviin? Sokkotestissä selvisi juomien todelliset erot ja löytyi selvä suosikki 5:58
Halpa vs. kallis -testissä erihintaiset kaurajuomat. 

Lähde: K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.