Maitotölkkeihin merkittävä muutos – syynä EU

5:58 Kaurajuomaa kahviin? Sokkotestissä selvisi juomien todelliset erot ja löytyi selvä suosikki
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä on paras kaurajuoma? Halpa vs. kallis -sarjan sokkomakutestissä selvitettiin.

EU:n kertakäyttömuovidirektiivi vaikuttaa myös Suomessa monenlaisiin tuttuihin elintarvikepakkauksiin, muun muassa maitotölkkeihin.

Muoviroskan vähentämiseen ympäristössä tähtäävä EU-direktiivin mukainen asetus astui voimaan elokuussa 2021. Direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla, sekä edistää kiertotaloutta. Asetuksen myötä erilaisten kertakäyttömuovituotteiden, kuten muovipillien ja muovisten kertakäyttöaterimien myynti kiellettiin.

Direktiivi tarkoittaa uudistuksia myös monille tutuille elintarvikepakkauksille. 

Maitotölkkeihin ja moniin muihin elintarvikepakkauksiin muutos

Elintarvikevalmistaja Valio kertoo nyt muuttavansa korkillisia pakkauksiaan asteittain EU-direktiivin vaatimusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa muutoksia muun muassa maito- ja kermatölkkeihin.

Muutoksen myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa. Valion mukaan muutos koskee yrityksessä yhteensä noin kahtasataa tuotetta, joiden joukossa on maito- ja kermatölkkien lisäksi muun muassa smoothiejuomia, puuroja ja marjakeittoja. 

Näin maitotölkki kierrätetään jatkossa:

Pakkausuudistus vaikuttaa myös tölkkien kierrätysohjeeseen: enää korkkia ja kartonkista tölkkiä ei kierrätetä erikseen, vaan koko tölkki laitetaan kartonkikierrätykseen. Muovi saadaan eroteltua pakkauksesta kierrätyslaitoksessa.

Kuten sanottu, direktiivin ensimmäinen askel oli muovisten kertakäyttöisten aterimien, lautasten ja pillien kieltäminen vuonna 2021. Direktiivi laajenee heinäkuussa 2024, jolloin voimaan tulee vaatimus korkkien kiinnipysymisestä alle kolmen litran juomapakkauksissa. 

Valion pakkauskehityspäällikkö Jussi-Pekka Lumme kertoo tiedotteessa, että muutos on vaatinut paljon valmistelua ja suunnittelua sekä sisäisesti että pakkauskumppaneiden kanssa. Valio on tehnyt tehtaillaan myös laitteistoinvestointeja. Ensimmäiset muutokset Valion tuotteissa näkyvät jo alkuvuodesta 2023.

– Kierrätettävyyden näkökulmasta on mielestämme erittäin tärkeää, että kaikki kierrätettävät materiaalit – myös muovikorkit – saadaan kiertoon ja uudelleen hyödynnettäväksi. Näin myös muovikorkit saadaan varmemmin kerättyä eivätkä ne päädy luontoon, Lumme toteaa tiedotteessa. 

Direktiivi koskee myös esimerkiksi virvoitusjuomapulloja

Kokonaan korkit eivät siis ole katoamassa Valion tuotteista, vaikka ne yhtiön mukaan herättävätkin usein keskustelua puolesta ja vastaan. Esimerkiksi maitotölkeistä tutut korkit ovat uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja. 

Valion lisäksi EU-direktiivi vaikuttaa myös moneen muun suomalaisyrityksen pakkauksiin. Muutosvaatimus koskee myös esimerkiksi erilaisia juomapulloja, eli jatkossa muun muassa virvoitusjuomapullojen korkkien on pysyttävä pullossa kiinni.

Muutos on vaatinut runsaasti tuotekehitystyötä.

– Arvioidemme mukaan uuden korkin kehittämiseen on kulunut tuhansia työtunteja, kertoi panimoyhtiö Sinebrychoffin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa WeckströmTaloussanomille joulukuussa.

Sinebrychoffilla uudenlaiset tuotepakkaukset otetaan käyttöön jo "hyvissä ajoin" ennen direktiivin voimaanastumista.

Hartwallin ostopäällikkö Asko Sipola kuitenkin muistutti Ylen haastattelussa joulukuussa, että korkkimuutoksella ei Suomessa vaikuteta huomattavaa hyötyä, sillä suomalaiset kierrättävät jo nyt hyvin pullonsa korkkeineen päivineen.

– Tänäkin päivänä kuluttajat palauttavat yli 90-prosenttisesti pullot korkit kiinni pullossa. Mitään merkittävää muutosta ei tule siihen, paljonko korkkeja palautusautomaattiin palautuu.

Lähteet: Valio, EU, Taloussanomat, Yle


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja