Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
0:56Ruokakaupan seuraavat hitit? Nämä tuotteet kisasivat Suomalainen menestysresepti -finaalissa
Julkaistu 25.08.2020 17:00

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Huono Äiti -yrittäjä Sari Helin sai niskoihinsa viharyöpyn saatuaan keväällä Business Finlandin tuotekehitystuen. Tappouhkauksien keskellä Sari kehitteli kaikessa hiljaisuudessa uutta valmisruokasarjaa.

Kevät oli yrittäjä Sari Helinille vihantäyteinen. Business Finland myönsi hänen yritykselleen Huono Äiti Oy:lle 100 000 euron tuotekehitystuen maaliskuussa. Kun tuensaajien lista koronakeväänä julkaistiin, alkoi Helinin julkisuushelvetti.

–  Iltapäivälehdet tarttuivat tukeen ja otsikoivat bloggarin saavan suklaankehitykseen satatuhatta euroa. Se sai ihmiset sekoamaan totaalisesti. Minusta tuli kasvot roistomaisuudelle tässä muutenkin yrittäjille vihamielisessä ilmapiirissä, Sari Helin kuvaa.

Helin perusti Huono Äiti -brändin ja yhtiön kymmenen vuotta sitten. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 248 000 euroa ja tulos 9 000 euroa. Yhteisöllä on Facebookissa yli 100 000 seuraajaa, Instagramissa 29 000 seuraajaa ja nettisaitilla heinäkuussa 368 000 eri kävijää ja noin miljoona sivulatausta.

Yhtiön liikevaihto syntyy markkinointiyhteistyöstä eri yritysten kanssa. Yritykset vähensivät markkinointiaan rajusti, kun koronan ensimmäinen aalto iski Suomeen. Helin kertoo, että maaliskuussa hän ymmärsi yhtiön kassan tyhjenevän nopeasti.

– Olen aika nopea luonne. Googlasin nopeasti eri tahoja, joilta voisi saada rahoitusta syntyneeseen tilanteeseen. Löysin Business Finlandin tuotekehitystuet ja päätin hakea sellaista, Helin kertoo.

Suklaata Helinin yritys oli valmistuttanut jo viime vuonna. Uudessa hankkeessa ei ollut kyse lainkaan suklaasta, mutta sitä Helin ei voinut paljastaa tekemiensä salassapitosopimusten vuoksi.

– Viestejä tulvi sähköpostiin ja kaikkia Huonon Äidin somekanavia spämmättiin. Vauva.fi-sivustolla oli yli yli sata sivua keskustelua aiheesta lasten nimet mainiten. Tuli postikortteja ja selviä tappouhkauksia. Oli pakko ottaa poliisi mukaan ja asettaa osoitteiden turvakiellot, hän luettelee.

Nyt selvisi, minne Huonon Äidin 100 000 euron Business Finland -rahat oikeasti menivät: Tappouhkauksia saanut yrittäjä Sari kehitteli salaa uusia valmisruokia ja työllisti 10 ihmistä

Juvan salainen hanke

HUONON ÄIDIN kasviksia ja lihapullia kombo Kuusamon kalalastuHuonon äidin valmisruokasarja oli mukana Suomalainen menestysresepti -kilpailun finaalissa.S-ryhmä

Samaan aikaan yritys kehitti uutta valmisruokaperhettä. Tämä oli se hanke, johon yhtiö haki ja sai tuotekehitystukea. Hanke oli alkanut jo viime vuoden puolella, ja tammikuussa 2020 tuoteidea pääsi S-ryhmän Suomalainen menestysresepti -kilpailun finaaliin ja alkoi varsinainen tuotekehitys.

Kehitystyö oli siis jo hyvässä vauhdissa, kun korona iski ja tulovirta kuihtui maaliskuussa.

Valmisruokien reseptit on kehittänyt Ravintola Emon keittiöpäällikkö Ilkka Lääveri ja ne valmistaa juvalainen Kruunu Herkku. Huono Äiti Oy:lle perustetaan tytäryhtiö Huono Äiti Foods Oy, jonka tavoitteena on laajentaa tuoteperhettä.

– Menin käymään Juvalla, kun kohu oli pahimmillaan. Siellä vastaanotto oli lämmin ja toiveikas, sillä kysehän on työpaikoista. Tunnelman ero oli niin suuri, että kävin Kruunu Herkun vessassa itkemässä ja palasin sitten palaveripöytään, Helin kertoo.

Huonon Äidin hanke on luonut paikkakunnalle kymmenen uutta käsityövaltaista työpaikkaa. Kalapihvit, lihapullat ja kasvikset tuovat työtä myös esimerkiksi kalastajalle Kallavedellä ja porkkanatilalle Haukivuorella.

Juvalla on kokemusta huonoistakin yritysuutisista. Kunnassa pitkään toiminut vihannes- ja hedelmäjalosteiden valmistaja Salico lopettaa toimintansa syyskuussa, kun sen nykyinen ruotsalainen omistaja Greenfood keskittää salaattitehtaan toimintoja Helsinkiin.

Ensimmäiset 52 lavallista Huonon Äidin annosaterioita lähtivät tehtaalta lauantaina. Ruokakilpailu ratkesi maanantaina illalla, ja tuotteet tulevat S-ryhmän eri ketjuihin tiistaina aamulla.

"Yrittäjäjärjestöt olivat hipihiljaa"

huonoaitiS-ryhmä

Kevään kohuotsikot iskivät kovaa, vaikka Helin sanoo olevansa stressinsietokyvyltään keskimääräistä kovempi. Hän vaihtoi ajatuksia toisen kohun silmään joutuneen yrittäjän, huutokauppakeisari Aki Palsanmäen kanssa. Tämä päätyi palauttamaan saamansa tuen saamansa vihapostin vuoksi.

– Ihminen toimii robottimaisesti ja yrittää vain päästä eteenpäin. Pahinta on kun asia vyöryy kotiin. Perheen silloin 11-vuotias esimerkiksi kysyi vihaako koko Suomi nyt meidän perhettä.

Toimitusjohtaja ihmettelee keskustelupalstojen rajua ja henkilöönkäypää kulttuuria.

– Niistä on tullut likasammioita ja herjasammioita. Yrittäjäjärjestöt olivat hipihiljaa, vaikka yksi yrittäjä oli tikunnokassa. Ei ole myöskään yhtään poliittista puoluetta, joka olisi kriisissä yrittäjän puolella, Helin ihmettelee.

Tukea Helin on saanut brändin yhteisöltä ja Menestysresepti-kilpailuporukalta. S-ryhmän johtaja Ilkka Alarotu ja Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila tuomitsivat kesällä ryöpytyksen. Helin on tähän mennessä käyttänyt hankkeeseen 29 000 euroa tukirahaa.

Lue myös: Onko tässä suomalaisten ruokakauppojen seuraava hitti? Katariina kehitteli nerokkaan paistopistetuotteen – Jyrki Sukula: "Nyt on jännä paikka"

Lisää aiheesta:

Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"Suomalainen menestysresepti -finalisti Maria Jalkaselle tarjottiin ruokamessuilla raakasuklaata - syttyi rakkaus, joka toi mukanaan elämäntyön ja perheenKoronakevät sotki siivousyrittäjä-Jaanan bisnekset, kohua herättäneet koronatuet auttoivat: "Kuin seinä olisi tullut eteen – me pienet yrittäjät jäimme taka-alalle"Huono Äiti -yrittäjän perheelle satelee järkyttäviä uhkauksia Business Finland -tukikohusta: "Tiedän sijaintisi, korruptoitunut h*ora" – kertoo tehneensä tutkintapyynnönPaavo, 26, sai neljä vuotta sitten lyömättömän idean, ja nyt hänen jauhelihakeksintönsä viedään käsistä: "Tuntuu ihan absurdilta"Hesburgerin perustaja parahti koronakurjuudesta – tällainen on Heikki Salmelan tie kokkipojasta miljonääriksi: "En ole antanut missään periksi, paitsi kerran"
RuokaYrittäjyysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!