Nerokas ruoka suomalaiseen makuun: Lorauta pastan joukkoon vodkaa ja ylläty!
Mitäpä jos maustaisit pastasi tällä kertaa lorauksella vodkaa? Älä pelkää: lopputulos on superherkullinen, eikä annos maistu vodkalle. Kokeile vodkapastaa jo tänään!
Jonna Pulkkisen ja Merja Ruotsalaisen tuoreessa Viinakeittokirja-teoksessa (Atena Kustannus 2016) opastetaan, miten perinteinen pasta-annos saa herkullisen vivahteen vodkan avulla
– Vodkapasta on klassikko, ja siitä on monenlaisia muunnelmia. Nyrkkisääntönä on vodkan ja kastikenesteen suhde: noin litraan nestettä noin puoli desilitraa vodkaa. Olemme tehneet vodkapastaa monilla muunnelmilla. Viimeksi pannulla kuullotettiin sipulia, valkosipulia ja chiliä, heitettiin perään tomaattisalsan sekä pekoni- ja makkarapaketin jämät sekä tölkillinen tomaattimurskaa, ja koko komeus kruunattiin muutamalla ruokalusikallisella Koskenkorvaa, keittokirjailijat kertovat.
Eikö vodkapasta houkuttele? Kokeile näitä:
Pasta Carbonara
Avokadopasta
Miksi vodkaa sitten kannattaa lorauttaa pastan joukkoon? Juoma antaa kastikkeelle täydellistä terävyyttä, jota voi halutessaan pehmentää esimerkiksi kermalorauksella.
– Tomaattikastikkeeseen voi lisätä mitä haluaa: sieniä, äyriäisiä, chorizoa...Vain mielikuvitus on rajana! Kirjan ohjeessa kastike saa lisää rakennetta sienistä ja pinaatista.
Resepti ja lähde: Viinakeittokirja, Jonna Pulkkinen & Merja Ruotsalainen (Atena Kustannus 2016)
Vodkapasta
Vodkapasta on klassikko, ja siitä on monenlaisia muunnelmia. Nyrkkisääntönä on vodkan ja kastikenesteen suhde: noin litraan nestettä noin puoli desilitraa vodkaa. Vodka antaa kastikkeelle terävyyttä, jota voi halutessaan pehmentää kermalorauksella. Tomaattikastikkeeseen voi lisätä mitä haluaa: sieniä, äyriäisiä, chorizoa...Vain mielikuvitus on rajana! Resepti: Viinakeittokirja, Jonna Pulkkinen & Merja Ruotsalainen (Atena Kustannus 2016)
Ainekset kuudelle:
- 500 g pennepastaa
- 500 g kauden sieniä
- 1 silputtu sipuli
- 4 rkl voita
- 0,5 tl suolaa
- 3 valkosipulinkynttä
- 0,5 tl oreganoa
- 0,5 tl timjamia
- 0,5 tl basilikaa
- 0,5 tl mustapippuria
- teelusikan kärjellinen lipstikkasuolaa
- 1 tl hunajaa
- 400 g tomaattimurskaa
- 0,5 dl kermaa
- 0,5 dl vodkaa
- 1 l tuoretta pinaattia
- Päälle: parmesaanijuustoa
Valmistusohje
1. Laita pasta kiehumaan. Valmista sillä aikaa kastike: Paista sipulia ja sieniä kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää öljy ja mausteet ja jatka kuullottamista noin 5 minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, kerma ja vodka. Kypsennä 10 minuutin ajan
2. Kun pasta on kypsää, sekoita se kastikkeeseen pannulla. Lisää pinaatti ja kuumenna. Tarjoa parmesaanin kanssa.