0:41

Naposteluhimo sai vihdoin selityksen: Tästä syystä sipsien syömistä on lähes mahdoton lopettaa – eikä sillä ole mitään tekemistä herkullisuuden kanssa!

Videolta löydät näppärän vinkin Pringlesien syömiseen.

Tulitko kuin huomaamattasi syöneeksi kokonaisen sipsipussin, vaikka tarkoitus oli vain hieman maistella herkkuja? Tuore tutkimus on nyt löytänyt syyn siihen, minkä vuoksi emme pysty lopettamaan herkkujen syömistä – ja tällä asialla ei ole mitään tekemistä niiden herkullisuuden kanssa.

Vaikka omaisit kuinka vahvan tahdonvoiman tahansa, harva pystyy jättämään sipsien syömistä vain yhteen kouralliseen. Vaikka suolaisuus ja rasvaisuus tekevätkin sipseistä lähes vastustamatonta herkkua, Appetite -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan syy näiden herkkujen koukuttavuuteen löytyy kuitenkin rouskuvasta äänestä.

Äänet lisäävät ruoasta saatavaa nautintoa

Tutkimuksessa elokuvaa seuranneiden ihmisten todettiin kuluttavan enemmän niitä sipsejä ja karkkeja, joiden syöminen tuotti rouskuvaa ääntä. Ihmisten todettiin myös syövän enemmän rouskuvia herkkuja silloin, kun he eivät pitäneet päässään kuulokkeita, eli silloin, kun he kuulivat syömisen äänet paremmin.

– Ihmiset yhdistävät usein rapeat ruoat positiivisiin ominaisuuksiin, kuten elintarvikkeiden tuoreuteen. Elintarvikkeiden nauttimisesta syntyvä ääni lisää nautintoa, mikä puolestaan johtaa suurempaan kulutukseen, Bostonin yliopiston apulaisprofessori Nailya Ordabayeva kertoo.

Tutkijat myöntävät tutkimuksen puutteelliseksi, sillä siinä käytettiin ainoastaan karkkeja ja sipsejä, eli niitä tuotteita, joiden syömisestä useimmat ihmiset nauttivat. Tulokset olisivat voineet olla hyvin erilaisia, jos tutkimukseen olisi otettu mukaan myös muita rouskuvia tuotteita, kuten porkkanoita ja selleriä.

Jos ääni on se, mikä koukuttaa, vihannekset saattavat siis toimia leffaillan naposteltavina yhtä hyvin kuin sipsit. Kannatta ainakin kokeilla!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja