Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän lisää oliiviöljyä kuumalle pannulle? Tyypillinen moka voi pilata maun ja tuhota terveelliset ainesosat

Shutterstock
Julkaistu 31.01.2019 17:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oliiviöljy kannattaa säästää paistamisen sijaan ruoan viimeistelyyn. Pahimmassa tapauksessa väärä käyttötapa saattaa pilata sekä ruoan maun että terveellisyyden. 

Jos olet tähän asti käyttänyt öljyä kaikessa ruonlaitossa sen terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi, mieti hetki. Vaikka oliiviöljy sisältääkin aimo annoksen hyviä rasvoja ja vitamiineja, öljyn terveellisyys riippuu täysin siitä, kuinka sitä käytät.

Esimerkiksi paistamiseen oliiviöljy ei välttämättä ole se kaikkein paras ja terveellisin vaihtoehto.

Paistaminen tuhoaa tärkeitä ravintoaineita

Öljyjä käyttäessä ruoanlaittajan kannattaa kiinnittää huomiota öljyn savuamispisteeseen, eli lämpötilaan, jonka öljy kestää kuumentamista. Kun öljy saavuttaa tietyn lämpötilan, siitä ei ainoastaan vapaudu keittiöösi savua, vaan lämpötila muuttaa myös öljyn kemiallista koostumusta.

LUE MYÖS: Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!

Kun öljy saavuttaa savuamispisteen, sen makuun vaikuttavat komponentin hajoavat, mikä puolestaan muuttaa öljyn makua. Oliiviöljyn käyttäminen voi siis pahimmassa tapauksessa saada ruoaksi maistumaan palaneelta – ja sitä sinä et taatusti halua!

Korkeat lämpötilat tuhoavat myös terveydelle tärkeitä ravintoaineita, kuten antioksidantteja ja E-vitamiineja. 

Jos haluat saada öljystäsi kaiken hyödyn irti sekä maun että terveyden kannalta, oliiviöljyä kannattaakin hyödyntää paistamisen sijaan mieluummin ruoan viimeistelyyn, salaatinkastikkeisiin tai matalissa lämpötiloissa kypsentämiseen.

Lähteet: FoxNews, Olive Oil Source

Lisää aiheesta:

Luulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaTiedätkö, missä vaiheessa valkosipuli kuuluu lisätä pannulle? Yleinen kokkausmoka pilaa raaka-aineen maun hetkessä Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Ethän säilytä oliiviöljyä lähellä uunia tai hellaa? Väärällä säilytystavalla ikäviä seurauksia öljyn maulleOliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinHuippukokki paljastaa herkullisen arkiruoan salaisuuden – ota haltuun nämä neljä asiaa
RuoanlaittoÖljytTerveys ja hyvinvointiVitamiinitRasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa