Nämä mokat saavat kahvin maistumaan pahalta – pilaatko huomaamattasi?

musta kahvi
Shutterstock

Kahvipavun matka pensaasta kahvikuppiin on pitkä – ja tämän matkan aikana voi tapahtua useampia kahvin makuun vaikuttavia mokia.

Kahvit maistuvat hyvin erilaisilta ja monella on vankka käsitys siitä, millaista on hyvä kahvi. Kahvin makuun vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia kuin valmistaja tai papujen laatu.

Kahvimarjoissa on eroja

Kahvimarjojen maku ja tuoreus vaikuttavat luonnollisesti merkittävästi siihen, miltä kahvi maistuu valmiiksi keitettynä. Kahvimarjojen makuun vaikuttavat sekä niiden kasvupaikka että kypsyys poimittaessa. Korkealla vuoristossa kasvanut ja käsinpoimittu kahvimarja tuo kahviin erilaisia makuja kuin esimerkiksi matalammalla kasvanut kahvimarja.

– Kahvilajikkeita on useita, ja niiden väliset makuerot ovat suuret. Osa lajikkeista on hapokkaita, osa makeita. Yleisimmät viljellyt lajikkeet ovat arabica ja robusta. Arabica-lajikkeet ovat maultaan vivahteikkaita, ja niiden osuus kahvituotannosta maailmalla on noin 60 %. Robusta-lajikkeet ovat maultaan voimakkaampia, ja niiden osuus on noin 40 %, Meiran barista Antti Suomela kertoo.

Vesi vaikuttaa kahvin makuun

Vedellä on yllättävän tärkeä rooli siinä, miltä lopullinen kahvi tulee maistumaan. Jos kahvia keittää kotona, on hyvä käyttää kylmää ja raikasta vettä.

Vaaka on tärkeä apuväline

Jos kahvia valmistaa ilman vaakaa, lopputulos on usein aina erilainen. Veden ja kahvin suhteen tulisi olla optimaalinen, jotta kahvi olisi parhaimmillaan. Yksi noin seitsemän gramman tasainen mitallinen kahvia 1,25 desin kahvikupillista kohden on sopiva suhde.

Valmistustavalla on väliä

Myös valmistustavalla on myös suuri vaikutus kahvin makuun. Kannattaa ottaa huomioon se, että mitä nopeammin kahvi suodattuu, sitä hienommaksi jauhettua kahvia kannattaa käyttää, jotta lopputulos olisi onnistunut. Kotona kahvinkeittimeen sopii parhaiten suodatinjauhatus.

Välineet on puhdistettava säännöllisesti

Paras kahvi valmistuu puhtailla välineillä. Välineiden puhtaus korostuu siksi, että kahvissa on paljon rasvaa, joka pinttyy ja härskiintyy yllättävän helposti. Kahvipannun ja suodatinosan voi pestä astianpesuaineella, ja keittimen myös kalkkia poistavalla puhdistusaineella.

Säilytystavalla on merkitystä

Kahvi pilaantuu, jos sitä ei säilytetä oikeanlaisissa olosuhteissa. Kahvi säilyy parhaiten, kun sitä säilytetään tiiviissä astiassa viileässä paikassa.

Lähde: Meira

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja