Nämä juomat ovat nyt erityisen suosittuja Alkossa – pinnan alla kuplii uusi viinihitti: "Kasvutahti tänä vuonna on ollut melkoinen"

1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Alkon myynti kasvoi myös marraskuussa edellisvuoteen verrattuna. Kasvua näkyi useammissa tuoteryhmissä.

Videolla: Usko tai älä, näin viinitonkka pitäisi oikeasti avata!

Alkon litramyynti kasvoi marraskuussa edellisvuoteen verrattuna viisi prosenttia. Roseeviinien myynti lisääntyi prosentuaalisesti eniten ja niitä myytiin 39,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Roseeviinien suosio on ollut koko vuoden kasvussa ja keväällä ennustettu ”kaikkien aikojen roseekesä” näytti myyntitilastojen valossa toteutunen.

Marraskuussa lisäksi valkoviinien kysyntä kasvoi 8,4 prosenttia ja punaviinien 5,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Väkevien tuoteryhmässä ginien myynti on kasvanut 24,1 prosenttia ja viskien 13,5 prosenttia.

Viime vuoden tammi-marraskuun myyntiin verrattuna Alkon myynti on kasvanut 12,4 prosenttia. Viinien osuus litramyyntien kasvusta on ollut 77 prosenttia. 

– Alkon myynti on korona-aikana noussut ravintolarajoitusten ja hiljentyneen matkustajatuonnin takia, kertoo toimitusjohtaja Leena Laitinen.

Tämän myötä myös Suomen valtiolle on kertynyt 93,5 miljoonaa euroa enemmän alkoholiveroa ja arvonlisäveroa kuin vuonna 2019. 

Vanhan maailman viinit nosteessa: Portugalin viinit nyt selkeä hitti

Alkon mukaan Suomen viinimarkkinoita pitkään hallinnut uusi maailma on antanut tilaa vanhan maailman eli Euroopan klassisille viinimaille. Chile on edelleen viineissä suosituin alkuperämaa, mutta etenkin Italia, Saksa ja Portugali ovat tänä vuonna kirineet litramyynnissä.

Portugalilaisten viinien suosion kasvu on omaa luokkaansa. Portugali on noussut neljänneksi myydyimmäksi punaviinimaaksi ohittaen muun muassa Australian ja Ranskan.

–  Portugalin paikalliset, persoonalliset rypälelajikkeet ja mehevä makumaailma viehättävät suomalaista viininystävää. Viinit ovat helposti lähestyttäviä ja yhdisteltävissä erilaisiin ruokiin ja ne sopivat myös seurustelukäyttöön. Kasvutahti tänä vuonna on ollut melkoinen: marraskuun loppuun mennessä portugalilaisten punaviinien myynti kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan lähes 77 prosenttia, kertoo tuotepäällikkö Kirsi Erme.

Viinilehden asiantuntijat valitsivat toukokuussa vuoden roseeviiniksi 2020 vuosikerrattoman kolmen lajikkeen portugalilaisen Casal Garcia Rose -viinin (8,99 €). Tämä varmasti osaltaan kasvatti portugalilaisten viinien suosiota. 

Alkon tuotepäällikkö Ermeen mukaan myös keveys, raikkaus ja matala-alkoholisuus näkyvät juomatrendeissä edelleen. Trendin myötä esimerkiksi saksalaisten valkoviinien kysyntä on kasvanut 34 prosenttia. Alkoholittomien juomien myynti sen sijaan on noussut 6,8 prosenttia. 

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja