Nainen söi valkuaisia aamiaiseksi kahden viikon ajan – 5 muutosta, jotka uusi aamupala sai aikaan

omeletti aamupala
Valkuaiset sisältävät aimo annoksen proteiinia, mutta eivät lainkaan rasvaa. Shutterstock

Valkuaisista koostuva aamupala piti nälän pitkään poissa, mutta muodostui loppupeleissä melko tylsäksi vaihtoehdoksi. 

Jokaisella meistä on omat aamupalarutiininsa ja mieltymyksensä, mutta asiantuntijat ympäri maailmaa suosittelevat syömään ensimmäiseksi aamulla proteiinipitoisia, nälkää hyvin pitäviä tuotteita – esimerkiksi kananmunia. Sillä on kuitenkin suuri ero, syötkö kananmunat kokonaisina, vai syötkö niistä pelkät valkuaiset.

Kananmunanvalkuaiset eivät sisällä lainkaan rasvaa, toisin kuin keltuaiset, jossa rasvaa on noin viisi grammaa. Matalasta energiapitoisuudesta huolimatta valkuaiset sisältävät tärkeitä vitamiineja ja hurjasti proteiinia. 

Women’s Health -sivuston toimittaja Christine Yu päätti vaihtaa aamupalansa kananmunanvalkuaisiin kahden viikon ajaksi. Seuraavat asiat hän huomasi kokeilun aikana.

1.  Nälkä ei yllättänyt kertaakaan ennen lounasta 

Ennen kokeilun aloittamista Christine pelkäsi, että kevyt valkuaisaamupala saisi hänen vatsansa kurnimaan pian aamiaisen jälkeen. Hän oli kuitenkin väärässä, sillä valkuaisista ja vihanneksista koostunut aamiainen piti hänet joka ikinen päivä kylläisenä aina lounaaseen saakka.

2. Aamupala auttoi jaksamaan treeneissä

Valkuaisista koostunut aamupala oli omiaan myös ennen aamutreenejä.

– Energiatasoni pysyivät hyvinä koko treenin ajan, toisin kuin banaanin tai leivän syömisen jälkeen. Vatsani ei myöskään tuntunut liian täydeltä tai turvonneelta.

3. Valkuaisten yksipuolisuus tuli ilmi

Christine kertoo voivansa syödä kokonaisia kananmunia kyllästymättä aamusta toiseen, mutta valkuaisten kohdalla oli toinen juttu. Ne alkoivat kyllästyttää nopeasti.

– Valkuaiset voivat myös olla melko kumimaisia. Kun tein valkuaisista omeletin, sen rakenne oli rakenteeltaan kuin muovia.

4. ”Aloin kaivata keltuaisia”

Keltuaisten väri, rakenne ja maku olivat asioita, jotka Christinen mielestä tekevät aamupalasta tyydyttävän. Pelkät valkuaiset saivat naisen kaipaamaan rakenteen lisäksi myös keltuaisesta saatavia ravintoaineita.

5. Lukuisia kananmunankeltuaisia meni hukkaan

Kokeilun aikana nainen ei ostanut valmiiksi purkitettua valkuaismassaa, vaan käytti aamupaloihinsa kokonaisia kananmunia, joista hän erotteli valkuaiset ja keltuaiset erilleen.

– Kahden viikon jälkeen olin heittänyt menemään lukuisia keltuaisia siitäkin huolimatta, että yritin käyttää niitä muihin ruokiin.

– Kahden viikon jälkeen oli enemmän kuin valmis palaamaan kokonaisiin kananmuniin. Mutta uskon, että tulevaisuudessa syön kovaksi keitettyjä valkuaisia ennen treenejä, Christine kertoo.

***

0:25

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja