Näin wieninleike kuuluu oikeasti tehdä – Kari Aihinen neuvoo helpon reseptin: "Parempaa darraruokaa ei ole olemassa"

wieninleike
Oletko sinä koskaan tehnyt itse wieninleikkeitä? Shutterstock

Wieninleike on itävaltalainen klassikkoruoka, joka on hurmannut myös suomalaiset. Osaatko sinä valmistaa perinteisen wieninleikkeen? Nyt viimeistään on aika opetella!

Wieninleike on pihvien aatelia ja itävaltalainen ruokalaji maistuu myös suomalaisille vuodesta toiseen. Wieninleike on Itävallassa yksi kansallisruoista. Leikkeen hyvän maun salaisuus piilee sen valmistustavassa: wieninleike paneroidaan aina kahdesti ennen paistamista. 

– Alkuperäinen wieninleike valmistetaan ohuesta vasikanleikkeestä ja muista lihoista tehtyjä ruokalajeja ei Itävallassa saakaan kutsua nimellä wieninleike. Muualla wieninleike voidaan valmistaa esimerkiksi porsaan tai kalkkunan lihasta, lihavalmistaja Snellmanin sivuilla kerrotaan wieninleikkeestä.

Suomessa wieninleikkeen nerokkuutta on ylistänyt muun muassa televisiosta tuttu keittiömestari Kari "Kape" Aihinen. Aihinen neuvoo kirjassaan Kape 24 h (Tammi 2017 , miten valmistuu täydellinen wieninleike.  

– Parempaa darraruokaa kuin legendaarinen wieninleike ei ole olemassa! Ainakin siltä se tuntui, kun Roster-konseptisuunnittelumatkan päätteeksi nautimme Kolun kanssa leikkeen lounaaksi tukholmalaisessa Vassa Eggenissä, Aihinen kertoi kirjassaan

Kapen mukaan wieninleike tulee tarjota kuumana suoraan pannulta. Wieninleikkeen kanssa tarjoillaan Itävallassa perinteiseen tapaan sitruunaviipale. Muualla maailmassa wieninleikettä tuunataan myös anjovisviipaleilla ja kapriksilla. 

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja