Näin wieninleike kuuluu oikeasti tehdä – Kari Aihinen neuvoo helpon reseptin: "Parempaa darraruokaa ei ole olemassa"
Wieninleike on itävaltalainen klassikkoruoka, joka on hurmannut myös suomalaiset. Osaatko sinä valmistaa perinteisen wieninleikkeen? Nyt viimeistään on aika opetella!
Wieninleike on pihvien aatelia ja itävaltalainen ruokalaji maistuu myös suomalaisille vuodesta toiseen. Wieninleike on Itävallassa yksi kansallisruoista. Leikkeen hyvän maun salaisuus piilee sen valmistustavassa: wieninleike paneroidaan aina kahdesti ennen paistamista.
– Alkuperäinen wieninleike valmistetaan ohuesta vasikanleikkeestä ja muista lihoista tehtyjä ruokalajeja ei Itävallassa saakaan kutsua nimellä wieninleike. Muualla wieninleike voidaan valmistaa esimerkiksi porsaan tai kalkkunan lihasta, lihavalmistaja Snellmanin sivuilla kerrotaan wieninleikkeestä.
Suomessa wieninleikkeen nerokkuutta on ylistänyt muun muassa televisiosta tuttu keittiömestari Kari "Kape" Aihinen. Aihinen neuvoo kirjassaan Kape 24 h (Tammi 2017 , miten valmistuu täydellinen wieninleike.
– Parempaa darraruokaa kuin legendaarinen wieninleike ei ole olemassa! Ainakin siltä se tuntui, kun Roster-konseptisuunnittelumatkan päätteeksi nautimme Kolun kanssa leikkeen lounaaksi tukholmalaisessa Vassa Eggenissä, Aihinen kertoi kirjassaan
Kapen mukaan wieninleike tulee tarjota kuumana suoraan pannulta. Wieninleikkeen kanssa tarjoillaan Itävallassa perinteiseen tapaan sitruunaviipale. Muualla maailmassa wieninleikettä tuunataan myös anjovisviipaleilla ja kapriksilla.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti