Näin valmistat ravintolatasoista pizzaa kotikeittiössä – tutulla välineellä superrapea lopputulos

pizza pannussa
Pizzasta saa rapean, kun sen paistaa pannulla ja viimeistelee grillivastuksen alla uunissa. Shutterstock

Rapean ja herkullisen pizzapohjan salaisuus piilee tulikuumassa uunissa. Jos oman uunin lämpötila ei riitä, voit vaihtoehtoisesti valmistaa pizzan myös paistinpannulla.

Riikka Sukulan ja Alex Niemisen Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -kirjassa annetaan vinkkejä siihen, kuinka onnistut valmistamaan ravintolatasoista pizzaa kotioloissa.

Tärkeintä pizzan valmistuksessa on kirjan mukaan käyttää riittävän kuumaa, vähintään 300 asteista uunia. Pizza paistuu rapeaksi, kun se saa paistua uunissa lämmenneen pizzakiven päällä. Jos et omista pizzakiveä, ei hätää, sillä ylösalaisin käännetty pelti ajaa saman asian.

Pizza paistuu rapeaksi paistinpannulla

Pizzan paistaminen onnistuu myös siinäkin tapauksessa, että uunisi ei kuumene riittävän kuumaksi. Tässä tapauksessa voit paistaa pizzan liedellä paistinpannussa ja viimeistellä pinnan uunissa grillivastuksen alla.

Kuumenna paistinpannu tulikuumaksi, pane pizzataikina pannulle ja levitä täytteet juustoa lukuun ottamatta nopeasti pohjan päälle. Paista pizzaa pannulla 1–2 minuuttia.

Ota pannu pois liedeltä, lisää juusto ja pane pizza grillivastuksen tuntumaan uunin yläosaan.  Paista uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes pizzataikina on saanut kauniin värin ja juusto on sulanut.

Pizzataikina

1 pss kuivahiivaa
5,5 dl durumvehnäjauhoja
3 dl vettä
(1 tl sokeria tai hunajaa nopeuttamaan taikinan nousemista ja syventämään pizzan paistoväriä)
(1 rkl oliiviöljyä)
1,5 tl suolaa

Kuumenna pizzakivi tai uunipelti uunin korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa, vähintään 300 asteessa. Et voi kuumentaa uunia liian kuumaksi.

Sekoita kuivahiiva jauhojen kanssa. Laita lämmin vesi kulhoon ja lisää veteen halutessasi sokeri ja oliiviöljy. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa 10 minuuttia yleiskoneen taikinakoukulla tai käsin. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa jälleen 10 minuuttia.

Anna taikinan levätä jälleen 10 minuuttia ja levitä se sitten pellille runsaasti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on löysää, joten käytä reippaasti jauhoja myös taikinan levittämiseen.

Lisää täytteet ja pane pizza välittömästi kuumaan uuniin pizzakiven tai ylösalaisin käännetyn pellin päälle. Paista pizzaa uunissa, kunnes reunat ovat tummuneet ja juusto sulanut, noin 5–8 minuuttia).

Lähde: Alex Nieminen ja Riikka Sukula, Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä, Readme 2018

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja