Näin saat oluttölkin kylmäksi mahdollisimman nopeasti

olut oluttölkki
Älä anna lämpimän oluen pilata rentoutushetkeäsi. Shutterstock

Sohva vapaana, mutta olut lämpimänä? Hätä ei ole tämän näköinen, sillä vaihtoehtoja juomien viilentämiseen löytyy monia. Tuoreeseen Kalsarikänni-kirjaan on listattu joukko keinoja, joilla oluttölkki voidaan jäähdyttää mahdollisimman nopeasti juontikuntoon. 

Toimittaja Miska Rantasen  Kalsarikänni-kirjaan on listattu joukko juomien jäähdytysvinkkejä kaikille pikarentoutusta etsiville. Kirjan mukaan vaihtoehtoja kohtuuaikaiseen jäähdytykseen löytyy monia riippuen siitä, missä ajassa haluat oluesi viilenevän ja mitä välineitä sinulla on käytössäsi. 

1. Pakastin

Helpoimmalla kirjan mukaan pääsee, jos käytössäsi on pakastin ja jäitä. Normaalikokoinen oluttölkki jäähtyy pakastimessa huurteiseksi 30–50 minuutissa. Pakastin-metodia voidaan nopeuttaa käärimällä tölkki kostutettuun talouspaperiin, jolloin jäädytys nopeutuu 10–15 minuuttiin.

Nopein ja riskittömin jäähdytys onnistuu täyttämällä isohko astia tai saavi jääpaloilla ja kylmällä vedellä. Kun lisäät vesijää-seokseen kourallisen suolaa, voit saada oluet viileiksi jopa muutamassa minuutissa.

2. Jääkaappi

Jos kalsarikänniä suunnittelevan käytössä on vain jääkaappi, on toimittava ripeästi ja ladottava oluet nopeasti jääkaapin kylmimpään kohtaan, joka on yleensä alahyllyn takaosassa. Olutta voi myös yrittää viilentää juoksevan kylmän veden alla, mutta 15 minuutin jälkeen pitää kirjan mukaan vain hyväksyä se tosiasia, että olut on yhä lämmintä.

3. Luonnonvoimat

Luonnonvoimat astuvat esiin esimerkiksi kesämökillä, jossa ei ole käytössä sähköjä. Tuulisukka-menetelmässä olutpullo sujautetaan kasteltuun urheilusukkaan, joka ripustetaan puunoksaan. Jos tuulen voimakkuus on riittävä, juoma on viileä puolessa tunnissa.

Sanomalehti-menetelmässä sanomalehden sivuja revitään suikaleiksi, jotka kastellaan ja kääritään pullojen ympärillä. Paperiin imeytynyt vesi jäähdyttää pulloja.

Luonnonvesi-metodissa oluet pakataan muovipussiin tai katiskaan, joka lasketaan varovasti veteen. Juomat voivat olla kylmiä jo kymmenessä minuutissa.

Paineilma-metodia kannattaa oppaan mukaan hyödyntää vain silloin, jos oluen himo pääsee ylitsepääsemättömäksi, sillä metodi voi nostaa oluen hinnan useisiin kymppeihin. Oluen kylmentämiseen tarvitaan yleensä kaksi paineilmapurkkia, jotka puhalletaan tölkin kylkiin.

Lähde: Kalsarikänni, Suomalainen opas hyvään elämään (Kustantamo S&S 2018)

Oluen juominen ei ole koskaan jäänyt kiinni siitä, ettei pulloa olisi saatu auki. Katso videolta vinkit hätätilanteiden varalle.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!