Näin paljon suomalaiset käyttävät rahaa jouluruokiin – käytätkö itse vähemmän vai enemmän?
Suomalaiset käyttävät jouluruokiin vähemmän rahaa kuin kaksi vuotta sitten, selvisi Lidlin teettämästä tutkimuksesta.
Lidlin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat käyttävänsä taloutensa jouluruokiin tulevana jouluna keskimäärin 161 euroa. Summa on 14 euroa vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin suomalaiset arvioivat kuluttavansa keskimäärin 175 euroa.
Jouluruokiin käytettävä raha:
Keskiarvo: 161 euroa
Miehet: 170 euroa
Naiset: 152 euroa
Vaikka perinteiset jouluruoat pitävät edelleen pintansa, lähes puolet suomalaisista (48 %) kaipaa joulupöytään niiden lisäksi vaihtelua ja uusia ruokalajeja. Vaihtelua kaipaavat käyttävätkin jouluruokiin keskimääräistä enemmän rahaa,175 euroa.
Ikäryhmistä eniten rahaa joulupöytänsä antimiin käyttävät yli 50-vuotiaat. Nuoret aikuiset arvioivat kuluttavansa jouluruokiin rahaa selvästi ikääntyneitä vähemmän. 30–39-vuotiaat aikovat käyttää jouluruokiin keskimäärin vain 115 euroa ja 18–29-vuotiaat 117 euroa.
Alueellisesti eniten rahaa käytetään Uudellamaalla, jossa jouluruokia ostetaan 180 eurolla. Vähiten rahaa jouluruokiin käytetään Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Joka viides suomalainen heittää jouluruokaa roskiin
Tutkimuksen mukaan jopa viidesosa suomalaisista ostaa tai valmistaa jouluna liikaa ruokaa, jolloin ainakin osa ruoasta päätyy roskiin. Hävikkiä syntyy erityisesti nuorten talouksissa. Jopa 31 prosenttia 18–29-vuotiaista kertoo heittäneensä jouluruokaa roskiin ainakin joskus. Taitavimpia joulun ruokahävikin torjujia ovat yli 60-vuotiaat.
– Joulun ruokahävikin vähentämiseksi jouluruokien rippeet kannattaa hyödyntää heti välipäivinä. Joulun kalaruokien, kinkun ja juustojen tähteet sopivat mainiosti monenlaisiin uuniruokiin, kuten kiusauksiin ja pastavuokiin, tai uuniperunoiden täytteiksi. Pakastaminen kannattaa aina, jos tähteitä ei tule hyödynnettyä heti, Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs kertoo.
Lähde: Lidl
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa