Ruoka, joka kuuluu ehdottomasti suomalaisten joulupöytään – allekirjoitatko saman?

joulukinkku
Lihan kulutuksen vähentyminen ei ole heikäntänyt joulukinkun suosiota. FomaA

Ruokailutottumusten muutokset näkyvät myös joulupöydässä, vaikka perinteisiin luotetaan yhä vahvasti.

Lidlin Taloustutkimukselle teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että kinkku on edelleen suomalaisten kestosuosikki, mitä tulee jouluruokiin. Tutkimuksessa jopa 85 prosenttia vastaajista kertoi kinkun kuuluvan ehdottomasti joulupöytään.

Vaikka kinkkua syödään koko Suomessa, myös alueellisia eroja löytyi. Etelä-Suomessa kinkku on pieni ja muuta Suomea useammin luomua, kun taas Itä-Suomessa kinkku on muuta Suomea useammin potkallinen. Länsi- ja Pohjois-Suomesssa avainsanaksi nousi puolestaan kinkun mahdollisimman suuri koko.

Kolmannes suomalaisista luottaa vahvasti perinteisiin

Joulupöydän suosikkien kärki on pysynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana samana, eikä suuria muutoksia ole näköpiirissä.

– Se mikä jouluruoasta puhuttaessa nousi esille oli, että perinteet on se, mikä jouluun kuuluu, Lidl Suomi Ky:n viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen kertoo.

– Kärki on pysynyt samana. Kinkku, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko ovat ruokia, jotka kuuluvat ehdottomasti suomalaisten joulupöytään, muissa voidaan pientä variaatiota tehdä, mutta nämä ovat ne kulmakivet. Kolmannes suomalaisista kokee, että mahdollisimman perinteinen jouluruokapöytä on paras, Riikonen kertoo.

Maanlaajuisten suosikkien lisäksi eri paikkakuntien omat perinteet näkyvät myös joulupöydässä. Etelä-Suomessa nautitaan äyriäisiä sekä lämmin- ja kylmäsavustettuja kaloja, kun taas Pohjois-Suomessa luotetaan graavikalaan ja riistakäristykseen, Länsi-Suomessa lipeäkalaan. Itä-Suomen klassikko karjalanpaisti nähdään usein myös joulupöydässä.

Nämä ovat suomalaisten suosituimmat jouluruoat: 

1. Joulukinkku 85% (10 vuotta sitten 93%)
2. Lanttulaatikko 80% (93%)
3. Porkkanalaatikko 78% (90%)
4. Rosolli 72% (88%)
5. Perunat/muusi 69% (77%)
6. Perunalaatikko 68% (77%)
7. Graavikala 66% (73%)

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.