Myrkyllisyydestä nousi kohu Ruotsissa: "Lapsille ei pitäisi antaa riisikakkuja"

shutterstock_84785368
Riisikakkujen arseenipitoisuus puhuttaa Ruotsissa.

Ruotsissa ollaan huolestuttu siitä, että lapset saattavat syödä paljonkin riisikakkuja, sillä ne voivat sisältää myrkyllistä arseenia, kertoo SVT.

Riisin sisältämä myrkyllinen arseeni puhuttaa jälleen – tällä kertaa ruotsalaismedioissa. Huoli lasten syömistä riisikakuista on noussut niin suureksi, että Ruotsissa muutetaan kansallisia ravitsemussuosituksia riisin ja riisikakkujen osalta.

Arseeni voi nostaa riskiä sairastua keuhko-, virtsarakko- ja ihosyöpiin. Lisäksi arseenin yhteyttä aikuisiän munuais- ja maksasyöpiin tutkitaan.

"Alle kuusivuotiaille lapsille ei pitäisi antaa riisikakkuja"

Alkuvuodesta SVT:n tekemässä selvityksessä osoitettiin, että useat Suomessakin myydyt riisituotteet sisältävät arseenia, joka voi altistaa sekä syövälle että diabetekselle.

– Se oli tiedossa, että riisissä on arsenikkia. Olemme saaneet tietoomme, että markkinoilla myytävissä tuotteissa sitä voi olla jopa aika korkeita määriä. Sen vuoksi olemme tehneet sen johtopäätöksen, että alle kuusivuotiaille lapsille ei pitäisi antaa riisikakkuja. Me muut voimme syödä riisikakkuja sen mukaan, kuinka paljon muuten syömme riisiä, toksikologi Emma Halldin Ankarberg toteaa SVT:lle.

Ruotsissa suositellaan siis nyt, että alle kuusivuotiaille lapsille ei annettaisi lainkaan riisikakkuja. Lapsille ei muutenkaan suositella syötettävän riisiä usein – neljää kertaa viikossa pidetään ehdottomana maksimimääränä. Riisituotteiksi lasketaan tässä ohjeistuksessa myös muun muassa riisipuuro, riisinuudelit sekä riisimurot.

Aikuiset voivat tuoreiden ruotsalaisohjeiden valossa syödä riisiä enemmän kuin lapset. Riisiä ei kuitenkaan suositella aikuisillekaan syötäväksi yli seitsemää kertaa viikossa.

– Jos riisiä tulee syötyä todella paljon, olisi hyvä, että tuota määrää yritettäisiin vähentää. Jos riisiä tulee syötyä sen verran kuin keskimääräinen ruotsalainen syö – eli pari kertaa viikossa – ei asiasta kannata kuitenkaan huolestua, Halldin Ankarberg toteaa.

Mistä arseeni päätyy riisiin?

Yksi syy siihen, miksi riisi saattaa sisältää arseenia, on maaperä. Riisiä kasvatetaan esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissä alueilla, jotka ovat erityisen alttiita tulville. Maaperässä oleva arseeni kulkeutuu siten veden mukana riisiin, johon se imeytyy – ja kulkeutuu siten myös ruokakauppojen hyllyille. Kaikkein vähiten arseenia sisältää tavallisimmin basmatiriisi, johon yhdiste imeytyy huonoiten.

Lähde: SVT

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja