Riisin sisältämä myrkky sai aikaan kohun – riisimurot lapsille vaarallisia?

Riisin arseenipitoisuus puhuttaa aika ajoin.

Riisin sisältämä myrkyllinen arseeni on noussut jälleen puheenaiheeksi, kun Journal of the American Medical Association Pediatrics julkaisi tuoreen tutkimuksen siitä, millaisia vaikutuksia riisin syömisellä voi olla lasten terveyteen.

Tutkimuksessa todettiin, että mitä enemmän riisituotteita lapset syövät, sitä todennäköisemmin lasten elimistöön kerääntyy myrkyllistä arseenia. Aiemmin arseeni on noussut puheenaiheeksi muun muassa Ruotsissa, kun lapsille usein tarjottujen riisikakkujen arseenipitoisuudet otettiin suurennuslasin alle.

Tutkimuksessa perehdyttiin 759 lapsen ruokavalioon. Tutkijoille selvisi, että peräti 80 prosenttia tutkimukseen osallistuneista lapsista oli ensimmäisen elinvuotensa aikana syönyt riisimuroja.

Arseeniyhdisteet jaetaan orgaanisiin ja epäorgaanisiin yhdisteisiin. Eviran mukaan erilaisista arseeniyhdisteistä terveydelle kaikkein haitallisimpia ovat epäorgaaniset arseniitti ja arsenaatti. Epäorgaanisen arseenin on todettu tutkimuksissa aiheuttavan mm. keuhko-, iho- ja rakkosyöpää.

Tutkijoille selvisi, että lapsilla, jotka söivät riisimuroja, oli elimistössään jopa kolminkertainen määrä arseenia verrattuna sellaisiin lapsiin, joiden ruokavalioon riisituotteet eivät kuuluneet lainkaan. Lapsille syötetään usein riisiä sisältäviä tuotteita jo hyvin nuorella iällä, sillä ne aiheuttavat hyvin harvoin allergioita.

– Syy siihen, miksi monet aloittavat kiinteiden ruokien syömisen riisimuroista on se, että on todella vaikea löytää lasta, joka ei allergian vuoksi pystyisi syömään riisiä. Riisimuroja ei kuitenkaan ole pakko syöttää. Niiden sijaan lapselle voi antaa soseutettuja hedelmiä ja kasviksia, lääkäri Lolita McDavid toteaa.

Mistä arseeni on peräisin?

Yksi syy siihen, miksi riisi saattaa sisältää arseenia, on maaperä. Riisiä kasvatetaan esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissä alueilla, jotka ovat erityisen alttiita tulville. Maaperässä oleva arseeni kulkeutuu siten veden mukana riisiin, johon se imeytyy – ja kulkeutuu siten myös ruokakauppojen hyllyille. Kaikkein vähiten arseenia sisältää tavallisimmin basmatiriisi, johon yhdiste imeytyy huonoiten.

Lähde: ABC News, Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat