Muista tärkeä lämpötilasääntö – ethän pilaa kahvia tietämättäsi?

shutterstock_63075922
Sillä on merkitystä, kuinka lämpimänä maito laitetaan kahviin. Shutterstock

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka lämmintä maitoa lisäät kahvin joukkoon?

Lämmin maito tuo kahviin monen kaipaamaa makeutta, mutta kahviin lisättävän maidon lämpötilan kanssa on oltava tarkkana, jotta koko kahvi ei mene huomaamatta pilalle.

60 asteen kriittinen raja

Lämmittämisen myötä maito makeutuu ja tästä syystä nimenomaan lämmin maito sopii kahviin erityisen hyvin. Maito voi kuitenkin huomaamatta palaa – ja pilata pahimmillaan koko kahvijuoman. Pitämällä huolen siitä, ettei maidon lämpötila nouse lämmitettäessä yli 60 asteen, voi taata sen, ettei palanut maku pilaa kahvia.

– Maidon voi polttaa lämmittämällä sen yli 60-asteiseksi, barista Noora Kahila kertoo.

TIESITKÖ? Musta kahvi tarjoillaan tavallisesti noin 50-asteisena.

Palanut maku ilmaantuu maitoon pian sen jälkeen, kun sen lämpötila nousee liian korkeaksi. Palaneen maidon puuromaisen maun lisäksi myös itse kahvin maku saattaa yllättäen muuttua, kun kahvin sekaan lisätään liian kuumaa maitoa.

– Liian kuuma maito voi polttaa samalla kahvin makua ja kahvikin voi sen jälkeen maistua kitkerältä. Vaikka espresso olisi hyvin valmistettu, menee se liian kuuman maidon myötä pilalle, Kahila toteaa.

Ammattilainen muistuttaa, että vaikka moni pitää kuuman maidon kahvijuomaan tuomasta makeudesta, voi esimerkiksi espressoon lisätä hyvin myös kylmää maitoa.

– Jos espressoon haluaa laittaa kylmää maitoa, niin se toimii ihan hyvin. Se tekstuuri on vain erilainen, Kahila vinkkaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja