Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kuinka monta kahvikupillista voi juoda päivässä? Tämä on turvaraja

0:52imgTiesitkö? Kofeiini oli aikoinaan kielletty aine urheilijoille kisoissa. Videolla ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen ja ravitsemustieteen professori kertovat syyn.
Julkaistu 19.05.2025 06:33
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Kahvista tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet selkeän tuloksen juoman terveellisyydestä. Sanonta "kohtuus kaikessa" pätee myös kofeiinin saantiin.

Väestöseurantatutkimusten mukaan 4–6 niin sanottua mummon kuppia kahvia päivässä näyttäisi vähentävän kakkostyypin diabeteksen ilmaantuvuutta.

Mummon kupilla tarkoitetaan kuppia, jonka vetoisuus on noin 1,25 desilitraa.

Vaikka kahvilla on terveysvaikutuksia, voi liiallinen hörppiminen olla terveydelle haitaksi kahvin sisältämän kofeiinin vuoksi.

Kofeiinista on tehty selvitys siitä näkökulmasta, mikä määrä on ihmiselle liikaa, kertoi ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.

Raja-arvot ovat 200 milligramman kerta-annos ja enintään 400 milligrammaa päivässä.

Kofeiini oli kielletty aine urheilukisoissa kisaaville aikoinaan. Katso yllä olevalta videolta, miksi.

Lue myös: Ruotsalaistutkimus: Työpaikkasi kahvi voi sairastuttaa

Reilut kuusi mummon kuppia päivässä jää alle turvarajan

Kahdessa desilitrassa suodatinkahvia on kofeiinia 100 milligrammaa. 

Käytännössä 400 milligrammaa tulee täyteen 8 desilitrasta kahvia, joka tarkoittaisi reilua kuutta mummon kupillista.

Liiallinen kofeiinin saanti johtaa sydämen tykytykseen, levottomuuteen ja ärtyneisyyteen.

Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtuman koko keskustelu MTV Katsomosta.

Lue myös: Mitä syöt aamupalaksi? Näin saat aamiaisesta ravitsevamman ja terveellisemmän helposti

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi