Monille tuntematon herkku – nappaa tämä kotimainen raaka-aine nyt ostoskoriin: "Kannattaa maistaa ensin raakana"

shutterstock_753386248
Shutterstock

Kotimainen fenkoli on nyt parhaimmillaan, vinkkaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Joko käytät fenkolia ruoanlaitossa? Satokausikalenterin mukaan salaattifenkolissa eli lyhyemmin fenkolissa on aromaattinen, anista muistuttava maku. Kypsennettäessä sen maku pehmenee. Fenkoli sopii tarjoiltavaksi kypsennettynä tai sellaisenaan sitruunalla marinoituna.

Valitse pyöreähkö fenkoli, jonka varret ovat vihreät. Vältä nahistuneita ja kurttuisia yksilöitä. Hieman nuupahtaneen pintakuoren voi kuitenkin raapia pois. Suuremmissa yksilöissä on miedompi maku. 

Lähde: Satokausikalenteri

Kotimaiseen fenkoliin toivotaan kuluttajien tekevän tuttavuutta nyt, kun sen saatavuus on hyvä. 

– Fenkolia kannattaa maistaa ensin raakana, ja todeta sen makean mausteinen, anikseen vivahtava aromi. Ulkonäöltään fenkoli on kaunis, kerroksellinen. Sen lehdet näyttävät tillimäisiltä. Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliini-vihannesleikkurilla. Mausta halutessasi sitruunanmehulla ja nauti salaattina, MTK:sta vinkataan.

Fenkoli sopii myös grillattavaksi tai uunissa kypsennettäväksi. MTK:sta suositellaan ensin esikypsentämään fenkolia hieman höyrykattilassa tai kiehauttamaan vedessä reiluina paloina.

– Valmista yksinkertainen tomaattikastike tomaateista ja valuta kastiketta uunivuokaan. Lisää esikypsennetyt fenkolipalaset ja kaada loppu kastike päälle. Raasta pintaan juustoa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. On herkkua!

Huippukokki Helena Puolakka suositteli aiemmin MTV:lle fenkolia kalakeiton maustajaksi.

Lähteet: Satokausikalenteri, MTK

***

15:57

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja