Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Monet tekevät yhden virheen valmistaessaan sienirisottoa: "Ei todellakaan kannattaisi"

Sienirisotto kannattaa valmistaa eri tavalla kuin monet sen tekevät.
Sienirisotto kannattaa valmistaa eri tavalla kuin monet sen tekevät.MTV
Julkaistu 05.08.2024 18:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nannan vinkillä sienirisotosta tulee entistäkin parempaa.

Loppukesästä ja syksyllä herkutellaan monenlaisilla sieniruoilla ja yksi ehdoton klassikko on tietysti sienirisotto. MTV:n Makujen aamu -ohjelmassa aiemmin kokannut, Kaikki äitini reseptit -blogin  Nanna Rintala vinkkaa nyt, miten tästä klassikkoruokalajista saa erityisen hyvää.

Nannan mukaan sienirisoton valmistamisessa kannattaa itse asiassa oikaista. 

– Vinkki on niin yksinkertainen, että jäät ihmettelemään, miksi et ole tehnyt näin aina, Nanna kirjoittaa blogissaan.

Lue myös: Tämä tiedetään nyt syksyn sienisadosta

Älä paista sieniä pannulla

Nanna mukaan suurin osa tekee sienirisoton niin, että paistaa sienet erikseen pannulla, jonka jälkeen paistetut sienet lisätään risoton joukkoon.

– Ei todellakaan kannattaisi! Nanna toteaa MTV Uutisille.

Sienirisotosta tulee Nannan mukaan "ihan ylivoimaisen hyvää", kun lisää pilkotut sienet raakana mukaan heti riisin ja viinin jälkeen.

– Sienen hyvät makunesteet imeytyvät risottoon. Olen aiemmin tehnyt tattirisottoa näin, ja nyt tein samaan tyyliin kantarellirisottoa. Ihan ylihyvää!

Lue myös: Ruokatoimittaja Katin supernopea tapa kantarellien puhdistamiseen: "Ei ole aikaa hirvittävään sutimiseen"

Nannan kantarellirisotto

Nannan kantarellirisotto 2Nannan ohjeella saat ylivoimaisen hyvää kantarellirisottoa.MTV

50 g voita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 dl arborio tai muuta risottoriisiä
2 dl kuivaa, mineraalista valkoviiniä (esim. sauvignon blanc)
n. 1/2 l tuoreita kantarelleja, palojen kokoa vaihdellen, ei minikuutioita, mutta suuhun pitää mahtua
1,5 l poreilevan kuumaa kanalientä
3 dl vastaraastettua parmesaania
mustapippuria myllystä, 
vähän hienonnettuja yrttejä, esim timjami tai persilja

Ota 20 grammaa voita ja öljy laakeaan kasariin ja ala hellällä lämmöllä kuullottaa sipuleita kuultaviksi. Lisää riisi ja kuullota sekin.

Possauta sekaan viini, hämmentäen koko ajan. Anna imeytyä (keskilämpö). Nyt kaadat mukaan sienet ihan raakana ja sitten vaan 1– 1,5 desilitraa kanalientä kerrallaan kunnes riisit napakan kypsiä. Hämmennä, pyöritä, tanssita riisiä pehmeästi koko ajan.

Sanovat, että tähän menee tasan 18 minuuttia, tiedä häntä, mutta lähellä se on. Varmista että risotto on todella löysää kun lisäät loput voista ja juustoraasteen sekaan. Sekoita, lisää mustapippuri ja yrtit, maista, mutta tuskin tarvitset suolaa.

Nauti! Tämä on parasta mitä voit kantareillesi tehdä.

Lue myös: Katin kikka helppoon sienipastaan: Korvaa kerma tällä raaka-aineella

Katso myös video: Ei pelkkiä kantarelleja! Mikä sieni kannattaa Saimi Hoyerin mukaan ehdottomasti opetella tunnistamaan?

2:47Unohda pelkät kantarellit! Saimi Hoyer antaa sienivinkkejä ja paljastaa lempisienensä: ”Superhyvänmakuinen”Tätä sientä Saimi Hoyer ylisti "superhyvänmakuiseksi" muutama vuosi sitten.

Lisää aiheesta:

Helppo pasta nousi hitiksi – Mari vinkkaa ohjeen: "Täydellistä tölkkiruokaa!"Superhelppo kananmunaruoka! Pipsa Hurmerinta suosittelee: "Teen sitä monta kertaa viikossa"MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”MTV Viiden jälkeen: Valmista kattilallinen samettista fenkolikeittoa Hanna Gullichsenin reseptilläHanna julkaisi itkettävän hyvän ja helpon arkiruokareseptin – tätä kaikki haluavat nyt kokeilla! Herkkutattirisotto - syksyn ylivoimainen suosikkini
SienetRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 30.10.09:00
    Väkivaltarikokset

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 27.10.06:11
    Myrkylliset kasvit

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • 26.10.17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 2.10.07:00
    Australia

    Australian myrkkysienimurhaaja aikoo valittaa tuomiostaan