8:42

Miten ravintoloille nyt käy? Ravintolayhtiön johtaja näkee yhden ison riskin edessään, jos helpotusta ei tule: "Kun rajat aukeavat..."

Hallitus kertoi tiistaina tarkemmin säädöksistä ja rajoituksista, jotka koskevat 1.6.2020 ovensa avaavia ravintoloita. Minkälaisia ajatuksia hallituksen linjaukset herättävät ravintola-alalla? Viiden jälkeen -ohjelmassa asiasta oli keskustelemassa ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sekä turkulaisen Mami-ravintolan keittiöpäällikkö Marko Rauhala. 

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan hallituksen linjauksissa on hyviä ja huonoja asioita. Tärkeintä kuitenkin Vikströmin mukaan on, että nyt on selkeät sävelet sille, miten toimitaan, kun ravintolat muutaman viikon päästä avautuvat. Tuhansien työntekijöiden on saatava tieto siitä, koska pääsee töihin. 

Ovatko ohjeet sitten olleet riittävän selkeitä?

– Kyllä ne on selkeitä. Varsinkin terassien kohdalla, jossa luotetaan alan omavalvontaan, niin se on hyvä asia. 

NoHo Partnersilla on toimintaa myös Norjassa, jossa ravintolat avautuivat jo pari viikkoa sitten. 

– Täytyy muistaa, että meillä ja asiakkailla on yhteinen intressi, että ravintoloissa käyminen on turvallista. Siellä nimenomaan terassit ovat toimineet todella hyvin näillä noin metrin turvarajoilla.

Vikström kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että anniskeluaika saatiin nostettua iltayhdeksästä iltakymmeneen, sillä se mahdollistaa ruokaravintoloiden avaamisen ja illallistoiminnan. 

Arvonlisäveron alentamisella olisi alalle todella iso merkitys

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on ehdottanut, että hallituksen tulisi helpottaa ravintoloiden ahdinkoa sillä, että anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisäveroa alennettaisiin kymmeneen prosenttiin seuraavan kahdentoista kuukauden ajaksi. Vikström kannattaa ajatusta.

– Tällä olisi todella iso merkitys, että pääsemme käynnistämään alaa ja nimenomaan työllistämään. Näen ison riskin siinä, että kun rajat aukeavat, niin kansa, jonka varastot ovat tyhjät kaikkoavat Baltiaan hakemaan sieltä viinavarastoja. Nyt, jos me pystyttäisiin kilpailemaan hinnoilla tässä tilanteessa, niin pystyisimme piristämään kotimaista kysyntää ja työllistämään Suomea sen sijaan, että nämä eurot viedään ulkomaille.  

Viiden jälkeen -ohjelmassa otettiin myös yhteys turkulaisen Mami-ravintolan keittiömestari Marko Rauhalaan. Mami avaa ovensa kesäkuussa, mutta onko toiminta hallituksen linjaamilla säädöksillä kannattavaa? 

– En tiedä onko ravintolatoiminta koskaan hirveän kannattavaa. Ei tämä ehkä välttämättä kuulosta hyvältä. 

Rauhala kertoi haastattelussa, että yksi iso kysymysmerkki on edelleen ravintoloille myönnettävä tukipaketti. Se vaikuttaa esimerkiksi henkilökunnan työllistämiseen. 

Mikä Rauhalaa eniten huolestuttaa ja mietityttää ravintolan avaamisessa? Millaisia tarkennuksia Rauhala olisi kaivannut hallitukselta? Miten vuokranantajat ovat tulleet vastaan turkulaisravintoloiden sekä NoHo Partnersin osalta? Katso videolta Aku Vikströmin ja Marko Rauhalan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja