Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miten ravintoloille nyt käy? Ravintolayhtiön johtaja näkee yhden ison riskin edessään, jos helpotusta ei tule: "Kun rajat aukeavat..."

8:42Mitä hallituksen linjaamat rajoitukset merkitsevät kesäkuussa avaaville ravintoloille?
Julkaistu 20.05.2020 11:29

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hallitus kertoi tiistaina tarkemmin säädöksistä ja rajoituksista, jotka koskevat 1.6.2020 ovensa avaavia ravintoloita. Minkälaisia ajatuksia hallituksen linjaukset herättävät ravintola-alalla? Viiden jälkeen -ohjelmassa asiasta oli keskustelemassa ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sekä turkulaisen Mami-ravintolan keittiöpäällikkö Marko Rauhala. 

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan hallituksen linjauksissa on hyviä ja huonoja asioita. Tärkeintä kuitenkin Vikströmin mukaan on, että nyt on selkeät sävelet sille, miten toimitaan, kun ravintolat muutaman viikon päästä avautuvat. Tuhansien työntekijöiden on saatava tieto siitä, koska pääsee töihin. 

Ovatko ohjeet sitten olleet riittävän selkeitä?

– Kyllä ne on selkeitä. Varsinkin terassien kohdalla, jossa luotetaan alan omavalvontaan, niin se on hyvä asia. 

NoHo Partnersilla on toimintaa myös Norjassa, jossa ravintolat avautuivat jo pari viikkoa sitten. 

– Täytyy muistaa, että meillä ja asiakkailla on yhteinen intressi, että ravintoloissa käyminen on turvallista. Siellä nimenomaan terassit ovat toimineet todella hyvin näillä noin metrin turvarajoilla.

Vikström kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että anniskeluaika saatiin nostettua iltayhdeksästä iltakymmeneen, sillä se mahdollistaa ruokaravintoloiden avaamisen ja illallistoiminnan. 

Arvonlisäveron alentamisella olisi alalle todella iso merkitys

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on ehdottanut, että hallituksen tulisi helpottaa ravintoloiden ahdinkoa sillä, että anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisäveroa alennettaisiin kymmeneen prosenttiin seuraavan kahdentoista kuukauden ajaksi. Vikström kannattaa ajatusta.

– Tällä olisi todella iso merkitys, että pääsemme käynnistämään alaa ja nimenomaan työllistämään. Näen ison riskin siinä, että kun rajat aukeavat, niin kansa, jonka varastot ovat tyhjät kaikkoavat Baltiaan hakemaan sieltä viinavarastoja. Nyt, jos me pystyttäisiin kilpailemaan hinnoilla tässä tilanteessa, niin pystyisimme piristämään kotimaista kysyntää ja työllistämään Suomea sen sijaan, että nämä eurot viedään ulkomaille.  

Viiden jälkeen -ohjelmassa otettiin myös yhteys turkulaisen Mami-ravintolan keittiömestari Marko Rauhalaan. Mami avaa ovensa kesäkuussa, mutta onko toiminta hallituksen linjaamilla säädöksillä kannattavaa? 

– En tiedä onko ravintolatoiminta koskaan hirveän kannattavaa. Ei tämä ehkä välttämättä kuulosta hyvältä. 

Rauhala kertoi haastattelussa, että yksi iso kysymysmerkki on edelleen ravintoloille myönnettävä tukipaketti. Se vaikuttaa esimerkiksi henkilökunnan työllistämiseen. 

Mikä Rauhalaa eniten huolestuttaa ja mietityttää ravintolan avaamisessa? Millaisia tarkennuksia Rauhala olisi kaivannut hallitukselta? Miten vuokranantajat ovat tulleet vastaan turkulaisravintoloiden sekä NoHo Partnersin osalta? Katso videolta Aku Vikströmin ja Marko Rauhalan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös: Keittiömestari kahden vaihtoehdon edessä: Helsinkiläisen huippuravintolan voi avata 6–9 asiakkaalle – tai sitten voi tehdä jotain täysin päinvastaista

Lisää aiheesta:

Ravintolapomo kertoo koronarajoituspainajaisestaan: "Asiakkaille pitää arvaamalla viestiä, miten olemme torstaista eteenpäin ehkä auki"Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"Keittiömestari kahden vaihtoehdon edessä: Helsinkiläisen huippuravintolan voi avata 6–9 asiakkaalle – tai sitten voi tehdä jotain täysin päinvastaista
RuokaRavintolatKoronavirusViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat