Ravintolat avautuvat, mutta isoin rajoituksin – alalta kovaa kritiikkiä hallitukselle: "Toimintaa erittäin vaikea saada kannattavaksi"

30:16
Näin hallitus kertoi ravintola-alaa koskevista päätöksistä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus kertoi tänään avaavansa ravintoloiden ovet rajoitetusti koko maassa 1.6. alkaen. Asiakkaita saa olla sisätiloissa vain 50 prosenttia kapasiteetista, ja ovet on laitettava kiinni viimeistään kello 23. Ravintola-ala vaatii nyt asiakaskaton nostamista 75 prosenttiin.

Ilmoitus otettiin ravintola- ja panimoaloilla vastaan ristiriitaisesti. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus pitää myönteisenä, että esitys on vihdoin julki ja rajoituksista tehty päätös.

Alan liiton mukaan rajoitukset aiheuttavat kuitenkin alalle enemmän haittoja kuin hyötyä. Se ihmettelee myös ovien sulkemista klo 23 ja anniskelun sallimista vain kello 22 saakka.

– Anniskelun loppuminen iltakymmeneltä on toki parempi vaihtoehto kuin aiemmin esillä ollut kello 21.00. Rajoitus on kuitenkin keinotekoinen, sillä koronavirus ei katso kelloa. Alkoholin anniskelun pitäisi olla mahdollista ravintoloiden koko aukiolon ajan, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

MaRa: Asiakasmäärä ei riitä kuluihin

Myös Matkailu- ja ravintolapalvelujen MaRa ry antaa ankaraa kritiikkiä hallitukselle. Sen mukaan ravintoloiden talousahdinko jatkuu esityksen takia vaikeana.

– Hallituksen päätös leikata 50 prosenttia asiakaspaikoista merkitsee sitä, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi. Ravintola voi teoriassakin saada vain 50 prosenttia tuloista, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

MaRa vaatii, että ravintoloille sallittujen asiakaspaikkojen määrä tulee nostaa 75 prosenttiin normaalista. Järjestön mukaan muuten suurta osaa lomautetuista työntekijöistä ei voida kutsua takaisin töihin.

– Monet kulut, kuten vuokrat ja energiakulut, nousevat kuitenkin täysimääräisiksi. Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja.

Valtion tulisi korvata ravintoloille aiheutuvia vahinkoja niin kauan kuin rajoituksia on, MaRa esittää. Lisäksi se ehdottaa anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisäveron alentamista 10 prosenttiin vuoden ajaksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja