Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miten lihan voi korvata ruokavaliossa? Älä ainakaan sorru tähän vihannesvirheeseen

7:47Miten korvata liha ruokavaliossa?Videolla kerrotaan, miten lihan voi korvata ruokavaliossa.
Julkaistu 19.10.2019 14:01
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Huomenta Suomessa keskusteltiin lihan korvaamisesta kasvisravinnolla. Vieraina olivat ravitsemusasiantuntija Soili Soisalo ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen.

Suomalaisten ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä viikossa korkeintaan 500 grammaa.

– Se ei ole kovin suuri määrä. Tällä hetkellä syödään paljon enemmän, lähes tuplasti, ravitsemusasiantuntija Soili Soisalo kertoo Huomenta Suomessa.

Millä korvata liha? Ei ainakaan pelkillä vihanneksilla

Liika lihansyönti on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpiin. Näihin sairastumisriskeihin perustuvat myös ravitsemussuositukset.

Jos lihansyönnin haluaa sitten lopettaa tai sitä vähentää, mitä ruokavaliossa pitäisi ottaa huomioon? Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan riittävä proteiininsaanti tulee turvata. Lihaa ei voi esimerkiksi korvata pelkillä vihanneksilla. 

– Pääperiaate on se, että liha korvataan erilaisilla kasviproteiineilla, ei vihanneksilla. Hyviä ovat pavut, linssit, herneet, pähkinät ja siemenet. Palkokasvien ryhmä pitää sisällään myös kaikki härkikset, nyhtikset, kauramurut ja muut uutuudet mitä on tullut. Valinnanvaraa on nykyään, millä voi korvata, Johanna Kaipiainen sanoo. 

Ravitsemusasiantuntija Soili Soisalo muistuttaa, että myös viljasta voi saada proteiineja.

Mitkä viljat ovat erityisen proteiinpitoisia? Videolla asiantuntijat kertovat, mitkä ovat hyviä proteiinin lähteitä lihan korvikkeeksi.

LUE MYÖS: 

Naisen lentokoneessa saama ruoka oli kenties kaikkien aikojen pohjanoteeraus: "Todella säälittävää"

Lisää aiheesta:

Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?Kasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräSyötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokastaKasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Syötkö näitä kasviksia? Ravitsemusguru Reijolta tärkeä muistutus
RuokaLihaRuokavalioRavintoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"