Miten käy suklaalle Suomessa? Hintojen nousussa kaksi puolta: "Mitä halvempaa suklaa on..."

Miten käy suklaalle Suomessa? 10:14 Miten käy suklaalle Suomessa?
KATSO VIDEO: Kaakaon hinta ampaisi pilviin, miten käy suklaalle Suomessa? Aihetta pohtimassa Cloetta Suomen toimitusjohtaja Ville Perho ja suklaayrittäjä Esa Karsi.

Kaakao on nyt ennätyskallista, mutta miten se vaikuttaa suklaan hintaan?

MTV Uutiset kertoi aiemmin kaakaosadon heikosta tilanteesta. Suomalaistenkin suosikkiherkun suklaan pääraaka-aineen kaakaon sadosta on tänä vuonna tulossa katastrofaalisen huono. Tästä johtuen jo aiemmin kallistunut kaakaon hinta nousee todennäköisesti edelleen. 

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin tiistaina kaakaon tilanteen heijastumista suklaatuotteisiin Suomessa. Suomalaiset syövät suklaata keskimäärin seitsemän kiloa vuodessa henkeä kohden, joten suosikkituotteen raju kallistuminen voisi todella kirpaista. 

Makeisfirman toimitusjohtaja: Ei akuuttia hätää

Miten huolissaan suklaatilanteesta siis pitäisi olla?

– Kaakaosta on ollut pulaa, kysyntä ylittää tarjonnan ja hinnat ovat nousseet, mutta se ei ole vaikuttanut tuotteidemme saatavuuteen, kertoi Cloetta Suomen toimitusjohtaja Ville Perho Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Perhon mukaan akuuttia hätää ei kuitenkaan ole, eikä varsinaisesti ole ryhdyttävä mihinkään äkkinäisiin toimiin. Rahalla kaakaota saa edelleen. 

– Totta kai kukin valmistaja miettii sitten omalta osaltaan, että haluaako lähteä kaakaopitoisuutta suklaatuotteissa vähentämään tai mahdollisesti tuotteiden kokoa pienentämään. 

Cloettalla ei ole mietitty tällä hetkellä kumpaakaan. 

Voiko kallis suklaa ollakin hyvä juttu?

Toimitusjohtaja Perhon mukaan suklaa- ja makeistuotteissa on nähtävissä psykologiset hintapisteet, eli jos tuotteita nostaa tietyn hintarajan yli, niiden myynti selvästi notkahtaa. 

Suklaayrittäjä Esa Karsi toi lähetyksessä esiin myös toisen näkökulman aiheeseen: onko suklaa ollut tähän asti jopa liian halpaa? Voisiko olla jopa hyvä juttu, jos se muuttuisi luksustuoteeksi? 

– Jos kaupassa suklaalevy maksaa 10 euroa kilolta, niin voi miettiä montako senttiä jää viljejilälle. Mitä halvempaa suklaa on, sitä vähemmän kaakaosta jää väkisinkin viljeljöille, Karsi muistutti.

Viiden jälkeen selvitti myös kansalaisten kipurajan suklaalevyn hinnalle. Katso videolta suklaa-asiantuntijoiden haastattelut sekä katugallup!

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.