Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Herkkutattirisotto - syksyn ylivoimainen suosikkini

Jani Kinnunen/ Sivumaku
Julkaistu 29.08.2018 21:11

Paistettu herkkutatti taitaa olla yksittäisistä raaka-aineiden mauista se kaikkein paras.

Tuntuu hassulta ja typerältä, etten pitänyt sienistä ensimmäiseen 30 ikävuoteen. Tai luulin, etten pitänyt. Kun poimin kantarelleja pari kourallista metsästä, paistoin voissa yrttien ja valkosipulin kanssa ja asetin seoksen paahdetun maalaisleivän päälle, huomasin erehtyneeni maustani ankaralla kädellä. Sittemmin sienistä on tullut suosikkeja ja herkkutattirisotto on kaikista ruokalajeista minulla kakkosena simpukkapastan jälkeen. (Katso koko top 10!)

Suurin ongelma herkkutateissa on niiden löytäminen. Syksystä toiseen viikot kiirehtivät vauhdilla talveen asti eikä tule mentyä metsään. Kaiholla katselen somekuvia ämpärillisistä suurta herkkuani. Tampereella olen nähnyt herkkutatteja myynnissä kolmesti ja aina ostanut kaikki ne muutamat, jotka ovat olleet kaupan. Se kolmas kerta oli juuri.

Syödessäni tattirisottoa aloin miettiä, voisiko paistetun herkkutatin maku olla yksittäisistä raaka-ainemauista se kaikkein paras. En ole vielä keksinyt parempaakaan. Herkkutatin maussa on kermaista pehmeyttä, tummaa, mutta lempeää sävyä. Se on tasapainossa sellaisenaan. Se maistuu syksylle, mutta tavalla, joka ei sulje pois muitakaan vuodenaikoja. Huh, onneksi en kirjoita runoja, koska juuri syntyneen fiiliksen myötä voisin kirjoittaa niitä puolen yötä pelkästään herkkutatista.

Tässä ohjeessa käytän sekä tuoreita että kuivattuja tatteja. Tuoreet antavat parempaa rakennetta ja pehmeämpää makua, kun taas kuivatut tatit liotusnesteineen tuovat makuun upeaa syvyyttä. Intensiivinen kokonaisuus! Ei kantsi säästellä mauista.

PS. Tsekkaa myös 21 muuta risottoreseptiä!

Herkkutattirisotto
4 hlölle
2 dl risottoriisiä
kolme keskikokoista tuoretta herkkutattia
15 g kuivattuja herkkutatteja
1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 lasi kuivaa valkoviiniä
n. 5 dl sienen liotusvettä
5 dl kanalientä
50 g voita
2-3 rkl oliiviöljyä
70-100 g parmesaania raastettuna
suolaa
pippuria

OHJE: Kuivattujen sienien käsittely: Laita kuivatut sienet likoamaan veteen (5-7 dl) 30-60 minuutiksi. Purista sen jälkeen niistä neste pois, säästä liotusvesi.

Pilko tuoreet herkkusienet. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää sienet kuivalle pannulle. Paista niistä kosteus pois. Kun vesi on haihtunut pannulta, llaita sekaan nokare voita ja paista tatteja muutama minuutti kauniin ruskeiksi. Siirrä sivuun. Tee sama liotetuille ja kuivaksi puristetuille tateille.

Risotto: Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi. Pyöritä riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä sekä kuivatut ja puristetut sienet ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl sienilientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Kun sieniliemi loppuu, vaihda kanaliemeen. Kun riisi alkaa lähestyä al dente -tasoa, lisää sekaan paistetut tuoreet herkkutatit ja anna lämmetä hetki. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Sopivan mehevä koostumus on lähempänä puuroa kuin muusia.

Lisää aiheesta:

Monet tekevät yhden virheen valmistaessaan sienirisottoa: "Ei todellakaan kannattaisi"Kantarelli-kukkakaalirisotto tillilläParas sieniruoka, jota olet koskaan maistanut – klassikkopastan täyteläinen kasvisversio maistuu nirsoimmallekin syöjälle Mustaa riisiä, paahdettua päärynää ja gorgonzolaaSavulohi-piparjuuri-parsarisottoKantarellilasagne - sesongin helppo herkku
risottoherkkutattisienirisottotattirisottoitalialainenkasvisruokaresepti

Tuoreimmat aiheesta

risotto
  • 02.08.201908:24
    kantarelli

    Kantarelli-kukkakaalirisotto tillillä

  • 05.07.201912:54
    anjovis

    Paprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellalla

  • 26.06.201911:53
    puutarhamökki

    Raparperirisotto – lempeän kirpsakka sesonkiherkku

  • 15.01.201920:50
    resepti

    Voinen salviarisotto limellä

  • 10.01.201921:00
    resepti

    Panissa - runsaan täyteläinen papu-salamirisotto Piemontesta