Mitä tapahtuu, jos syö päivittäin kananmunia? Tutkijat tekivät yllättävän havainnon terveysvaikutuksesta
Päivittäinen kananmunien syöminen ei liity diabetesriskiin – paitsi ehkä Yhdysvalloissa.
Joko olet kokeillut "kirjekuoritekniikkaa" kananmunien paistossa? Katso videolta näppärä niksi!
Kananmunien nauttiminen ei suurenna riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, vaikka munia söisi päivittäin. Tämä näyttäisi pätevän Euroopassa ja Aasiassa, mutta Yhdysvalloissa yhteys on toisenlainen. Yhdysvaltalaistutkimuksissa kananmunien runsas syöminen on yhdistetty diabetesriskiin.
Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä yli 170 000 yhdysvaltalaisnaisen ja 40 000 miehen monikymmenvuotisista seurantatiedoista. Lisäksi tutkijat tekivät 16 tutkimuksen meta-analyysin.
Yhteys diabetesriskiin näkyi yllättäen vain yhdysvaltalaisaineistossa
Tulosten perusteella jokainen päivittäin syöty kananmuna liittyi hieman suurentuneeseen vaaraan sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta yhteys nähtiin vain yhdysvaltalaisaineistoissa. Euroopassa ja Aasiassa tehdyissä tutkimuksissa kananmunat eivät vaikuttaneet diabetesriskiin.
Aineistoista ei voi päätellä, mistä erot eri maiden välillä johtuvat, mutta mahdollisesti selitys löytyy kananmunien kypsentämistavoista ja eroista muussa ruokavaliossa.
Kananmunien terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti, ja pitkään niiden uskottiin altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. Kananmunat on havaittu sydänoireiden kannalta turvallisiksi myös suomalaistutkimuksissa.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa