Mitä maratonin aikana kannattaa syödä? Asiantuntija vastaa!

maraton,-vesi
Maratonin aikana kannattaa suosia urheilujuomia veden sijaan. Shutterstock

Maraton kestää kauan, joten on syytä tankata kunnolla ennen juoksua ja muistaa myös syödä juoksun aikana.

Ajatus juoksun aikana syömisestä saattaa tuntua hassulta, mutta se on kuitenkin erittäin tärkeää, jos matka kestää yli puolitoista tuntia. Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä kertoo Makuja.fi:lle, että maratonin aikana on mahdotonta ylläpitää hyvää vauhtia, jos energiatasot ovat alhaiset.

– Kehon hiilihydraattivarastot riittävät noin 90 minuutin suoritukseen ja maratonilla on mahdoton ylläpitää hyvää vauhtia ilman lisäenergiaa, Kiviranta-Mölsä kertoo.

Suosi urheilujuomia

Runsas pelkän veden juominen maratonin aikana ei ole suositeltavaa ja voi ääritapauksessa olla jopa vaarallista johtaen hyponatremiaan. Hyponatremia on tila, jossa veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla. Lievän hyponatremian oireita ovat muun muassa ruokahaluttomuus, väsymys, pahoinvointi ja vatsakivut. Mitä maratonin aikana sitten kannattaa juoda?

– Juomaksi paras valinta on laimeahko (4–6 %) urheilujuoma, jolla saa hyvin ylläpidettyä niin neste- kuin energiatasoja, Kiviranta-Mölsä kertoo.

– Vesi imeytyy urheilujuomaa huonommin ja voi jäädä ikävästi vatsaan hölskymään. Vedestä ei myöskään saa tarvittavia hiilihydraatteja, ravitsemusterapeutti lisää.

Sopiva juoman määrä kannattaa testata jo harjoituksissa, että maratonin aikana ei tule ikäviä yllätyksiä.

– Hikoilun määrästä riippuen 0,5–1 litraa tunnissa sopii useimmille. Juoma tulee nauttia 1–2 desilitran kerta-annoksina 10–20 minuutin välein, Kiviranta-Mölsä vinkkaa.

Juoman lisäksi myös hiilihydraatteja on syytä saada noin 40–80 grammaa tunnissa. Näistä osa tulee jo urheilujuoman mukana, mutta kannattaa ottaa lisäksi mukaan myös esimerkiksi hiilihydraattigeelejä. Ravitsemusterapeutti kuitenkin kertoo, että rasvaa tai proteiinia ei maratonin aikana tarvitse saada. 

Lue myös:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!