Mitä luomumerkintä paketin kyljessä oikeasti tarkoittaa? Tarkista ruokatietosi!

Vihannekset luomu

Ruokatuotteissa on mitä erilaisimpia merkintöjä ja ilmaisuja, joiden tarkoitus on vakuuttaa asiakas hyvästä ja laadukkaasta alkuperästä. Mitä luomuruoka, lähiruoka ja kausiruoka oikeasti tarkoittavat? 

Luomu

Sana ”luomu” on lyhenne sanasta luonnonmukainen. Luomun määrittely tapahtuu pitkälti Euroopan Unionin direktiivien pohjalta. Luonnonmukainen maataloustuotanto liittyy kasvinviljelyyn, kotieläintuotantoon sekä tiettyjen elintarvikkeiden jatkojalostukseen ja markkinointiin. Luomuruokatuotannon tulisi olla sitoutunut tiettyihin ennalta sovittuihin tuotantomenetelmiin. Koko luomuruoan tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin.

Luomueläintilalla eläimiä hoidetaan lajinmukaisesti. Luomueläin syö luonnonmukaisesti tuotettua rehua. Luomutiloilla eläimiä ei pidetä häkeissä, ja niille järjestetään kesäisin ulkotarha tai laidun.

Suomessa on koko lihantuotantoon verrattuna todella vähän luomueläintiloja. Vuonna 2012 vain neljä prosenttia kaikista suomalaisista tuotantoeläintiloista oli luomutiloja.

Kannattaa huomioida, että luonnosta suoraan saatu liha ei saa luomumerkintää, koska sitä ei ole tuotettu tilalla. Näin ollen esimerkiksi poron- ja hirvenliha ei ole luomua, kuin ei myöskään luonnosta suoraan kalastettu kala. Tässä tapauksessa luomu-merkinnän puuttuminen ei luultavimmin tee ruoasta yhtään vähemmän luonnonmukaista. 

Lähiruoka

Lähiruoka on kotimaista, mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa, jonka valmistaja ja tuottaja tiedetään. Lähiruoka ja ruoan paikallisuus liittyvät erityisesti lyhyisiin jakeluketjuihin.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ”lähiruokaohjelmassa lähiruoalla tarkoitetaan erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella”.

Lähiruokamääritys ei varsinaisesti ole tae ruoan laadusta tai eettisesti paremmasta tuotannosta. Lähiruoka-nimi lähinnä korostaa ruoan kotimaisuuden merkitystä ja ruoan jäljitettävyyttä. Lähiruoka ja luomuruoka eivät tarkoita samaa asiaa.

Kausiruoka

Kausiruoan suosija valitsee raaka-aineensa sesongin mukaan. Kausiruoka tarkoittaa elintarvikkeita, joita kunakin vuodenaikana on mahdollista saada luonnonmukaisesti tuotettuna. 

Kausiruoan huono puoli on ruokavalion monipuolisuuden kärsiminen, koska Suomessa ei pystytä tuottamaan kaikkia suositusten mukaisia ravintoaineita ympärivuotisesti. Jokaisena vuodenaikana on kuitenkin mahdollista suosia pääasiallisesti sesonkiruokaa.

Talvella suomalaista kausiruokaa ovat juurekset, riista, pavut, herneet, idut ja kaali. Muina vuodenaikoina saatavilla olevien sesonkiruokien kirjo on paljon monipuolisempi.

Kasvukauden ulkopuolella kalliit tuotantokustannukset näkyvät tuotteiden hinnoissa. Pitkä tuotantoprosessi rasittaa ympäristöä ja nostaa elintarvikkeiden hintoja. Kausiruoka onkin usein edullinen ruokaratkaisu kuluttajalle.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.