Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

MTK: Miksi satojen miljoonien eurojen ruokabisnes ei suosi suomalaista? "Verovaroja ei pitäisi tuhlata"

MTK:sta kerrotaan, että pahimmillaan julkisissa ruokapalveluissa tarjotaan possun lihaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi lainvastaista.
MTK:sta kerrotaan, että pahimmillaan julkisissa ruokapalveluissa tarjotaan possun lihaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi lainvastaista.
Julkaistu 18.09.2015 12:51

MTV LIFESTYLE

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK toivoo, että Suomessa herättäisiin suosimaan suomalaisia ruokatuotteita satojen miljoonien eurojen ruokabisneksessä.

Suomalaiset syövät vuosittain noin 900 miljoonaa ateriaa kodin ulkopuolella. Näistä 420 miljoonaa ateriaa tarjotaan julkisissa ruokapalveluissa. Jokainen suomalainen syö vuosittain noin 100 ateriaa muun muassa koulussa, päiväkodissa ja sairaaloissa.

− Näillä julkisin verovaroin rahoitetuilla aterioilla on valtava aluetaloudellinen vaikutus. Ostamalla suomalaista ruokaa kaikki julkiset keittiöt voivat omalta osaltaan osallistua talkoisiin Suomen talouden tervehdyttämiseksi, muistuttaa MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi.

TIESITKÖ? Suomalaisten kuluttajien luottamus kotimaiseen ruokaan on vahva: Suomalaiset arvostavat varsin yksituumaisesti kotimaista ruokaa ja pitävät sitä turvallisena. Suomi Syö 2014 -tutkimuksen mukaan (Taloustutkimus) 60 prosenttia kuluttajista tarkistaa ruoan alkuperän kaupassa. Maito- ja lihatuotteissa tuo luku on 75. Lähiruokaa, kiitos -selvityksessä 2013 tuli vahvasti esiin se, että kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuus halutaan turvata. Suomalaiset painottavat lähiruokaa ja toivovat, että ruoan alkuperämaa olisi näkyvillä ravintoloissa sekä koulu- ja työpaikkaruokaloissa (MTK 2013).

Ruokapalveluiden elintarvikehankintojen arvo 350 miljoonaa euroa

Julkisten ruokapalveluiden elintarvikehankintojen arvo on 350 miljoonaa euroa vuosittain. Julkisissa ruokapalveluissa kotimaisen ruoan osuus on selvästi pienempi kuin kotitalouksien ruokahankinnoissa. Osuus vaihtelee alueittain 60 −80 prosentin välillä (Ruralia 2014).

− Parantamisen varaa on joka puolella Suomea. Suomalaisten verovaroja ei pitäisi tuhlata ulkomaiseen ruokaan, Sahi huomauttaa.

Sahi pitää valitettavana sitä, että ruoan alkuperää ei kerrota ateriapalveluiden asiakkaille pääsääntöisesti lainkaan.

− Pahimmillaan julkisissa ruokapalveluissa tarjotaan possun lihaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi lainvastaista, Sahi kertoo.

Tullitilastot osoittavat, että ruoan tuonti Suomeen on edelleen kasvanut. Elintarvikkeiden kauppatase on pahasti alijäämäinen.

− Siksi kuntapäättäjien pitäisi vakavasti ja tosissaan miettiä keinoja ja tehdä sellaisia päätöksiä, joilla kohennetaan yleistä taloustilannetta. Kotimaisen ruoan osuuden kasvattaminen on erittäin tehokas ja helppo tapa osallistua taloustalkoisiin, arvioi Sahi.

Kotimaisen ruoan käyttömahdollisuuksia ei rajata

Vastuu kotimaisten ruokatarvikkeiden hankinnasta on aina kuntien luottamus- ja virkamiesjohdolla. Nykyinen ja uusi hankintalaki ei rajaa – eikä ole koskaan rajannutkaan – kotimaisen ruoan käyttömahdollisuuksia kuntaruokailussa, vaikka näin on usein luultu ja väitetty. Laki sen sijaan mahdollistaa sellaisten hankintakriteerien käytön, jotka mahdollistavat kotimaisen ruoan hankinnan.

− Kuntapäättäjillä on valta ja vastuu tehdä strategiatason päätöksiä siitä, mitä kuntalaiset syövät. Lopulliset päätökset ovat kuitenkin ruokapalvelu- ja hankinta-ammattilaisten käsissä, huomauttaa Sahi.

Hankintatoimen päätöksenteossa ja suunnittelussa mennään valitettavan usein hinta edellä.

− On edelleen kuntia, kuntayhtymiä ja hankintayhtiöitä, jotka tekevät päätökset pelkän hinnan perusteella. Taloudellisten mittareiden rinnalla hankintoja pitäisi tarkastella ruoan laadun, ravitsemuksen, tuoreuden, kestävän kehityksen sekä paikallisuuden näkökulmasta, Sahi toteaa.

Lähde: STT

Lisää aiheesta:

Pro Vege vaatii: Kasvisruokapäivästä luovuttavaLihapäätöksestä myrsky: MTV tapasi maaseudun Martat kriisitunnelmissaKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatRavintola rakensi oman kasvihuoneen – "Minua on aina ahdistanut, että talvikuukausina meille roudataan kasviksia toiselta puolelta maapalloa"Yksi valinta, joka jokaisen suomalaisen olisi nyt hyvä tehdä ruokakaupassa: "Kahvista ja appelsiinista ei tarvitse kieltäytyä"Asiantuntija huolissaan ruokakauppojen toiminnasta: "Suomalaista laatua markkinoidaan halpabrändien kautta"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!