Mistä tunnistaa aidon vaniljajäätelön? Kolmen kaverin jäätelön Heikki paljastaa, ovatko "mustat pisteet" oikeasti hyvä vai huono juttu

Faktoja vaniljajäätelöstä – ovatko mustat pilkut jäätelössä oikeasti hyvä vai huono juttu? 1:23 Faktoja vaniljajäätelöstä – ovatko mustat pilkut jäätelössä oikeasti hyvä vai huono juttu?

Tiesitkö, että kilo aitoa vaniljaa voi maksaa enemmän kuin kilo hopeaa? Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotari paljastaa, mistä erottaa niin sanotun aidon vaniljajäätelön.

Vanilja on yksi maailman kalleimmista mausteista. Siksi monet jäätelövalmistajat ovat siirtyneet sen teollisiin korvikkeisiin. 

– Jäätelöissä käytettävistä raaka-aineista ehdottomasti kallein on vanilja. Hyvin harva käyttää vaniljajäätelössä oikeaa vaniljaa, Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotari kertoo. 

Itähelsinkiläisen jäätelötehtaan vaniljajäätelössä vanilja on aitoa. Aidon vaniljajäätelön voi Heikin mukaan tunnistaa muutamasta eri seikasta.

– Oikean vaniljan tunnistaa siitä, että jäätelössä on vaniljan pisteitä ja on reipas vaniljan maku – ei vaniliinin, joka on tehty keinotekoisesti laboratoriossa. Aidon vaniljan kyllä tunnistaa mausta, Heikki sanoo.

Myös jäätelön väri voi paljastaa jotain: vanilja ei nimittäin värjää jäätelöä kellertäväksi, kuten usein luullaan. Sen sijaan jäätelössä olevat "mustat pisteet" eivät ole niin yksiselitteisiä, Kolmen kaverin jäätelön Heikki muistuttaa.

– Ne mustat pisteethän voivat olla jotain muutakin kuin vaniljaa...

Miten aitoa vaniljaa käytetään jäätelössä? Mistä tietää, ovatko mustat pisteet vaniljaa vai eivät? Katso videolta Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotarin haastattelu. Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.