Mistä tunnistaa aidon vaniljajäätelön? Jäätelötehtaan Heikki kertoo totuuden "mustista pisteistä"

Faktoja vaniljajäätelöstä – ovatko mustat pilkut jäätelössä oikeasti hyvä vai huono juttu? 1:23 Faktoja vaniljajäätelöstä – ovatko mustat pilkut jäätelössä oikeasti hyvä vai huono juttu?

Tiesitkö, että kilo aitoa vaniljaa voi maksaa enemmän kuin kilo hopeaa? Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotari paljastaa, mistä erottaa niin sanotun aidon vaniljajäätelön.

Vanilja on yksi maailman kalleimmista mausteista. Siksi monet jäätelövalmistajat ovat siirtyneet sen teollisiin korvikkeisiin. 

– Jäätelöissä käytettävistä raaka-aineista ehdottomasti kallein on vanilja. Hyvin harva käyttää vaniljajäätelössä oikeaa vaniljaa, Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotari kertoo. 

Aidon vaniljajäätelön voi Heikin mukaan tunnistaa muutamasta eri seikasta.

– Oikean vaniljan tunnistaa siitä, että jäätelössä on vaniljan pisteitä ja on reipas vaniljan maku – ei vaniliinin, joka on tehty keinotekoisesti laboratoriossa. Aidon vaniljan kyllä tunnistaa mausta, Heikki sanoo.

Myös jäätelön väri voi paljastaa jotain: vanilja ei nimittäin värjää jäätelöä kellertäväksi, kuten usein luullaan. Sen sijaan jäätelössä olevat "mustat pisteet" eivät ole niin yksiselitteisiä, Kolmen kaverin jäätelön Heikki muistuttaa.

– Ne mustat pisteethän voivat olla jotain muutakin kuin vaniljaa...

Miten aitoa vaniljaa käytetään jäätelössä? Mistä tietää, ovatko mustat pisteet vaniljaa vai eivät? Katso videolta Kolmen kaverin jäätelön Heikki Huotarin haastattelu. 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!