Hartwall palauttaa myyntiin legendaarisen lonkeron: "Klassikkomakua on toivottu pitkään takaisin"

Hartwallin hittituote joutui törkeän kopioinnin kohteeksi 0:25 Hartwallin hittituote joutui törkeän kopioinnin kohteeksi

Juomavalmistaja Hartwall kertoo tuovansa Helsingin kesäolympialaisiin kehitetyn klassikkolonkeron takaisin myyntiin.

Videolla: Muistatko vielä? Vuonna 2018 Hartwallin hittituote joutui törkeän kopioinnin kohteeksi. 

Klassikkomaku Original Long Drink Brandy tekee paluun uudistuneen Helsingin Olympiastadionin kunniaksi.  Kyseessä on toinen alkuperäisistä lonkeromauista, jotka kehitettiin virkistämään vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisten vieraita.

– Juomassa maistuu brandyn ja Pommacin tasapainoinen makuyhdistelmä. Klassikkomakua on toivottu pitkään takaisin ja nyt vastaamme toiveisiin, iloitsee Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius

Viimeksi Original Long Drink Brandy oli markkinoilla vuonna 2012, jolloin juomaa valmistettiin pieni erikoiserä. 

– Suomalaiset hullaantuivat makuyhdistelmään. On upeaa, miten lonkerosta on tullut suomalaisille sydämen asia ja sitä kutsutaan jopa kansallisjuomaksi, Ignatius jatkaa.

Suomen suurin tapahtuma-areena Helsingin Olympiastadion avaa ovensa yleisölle täysin uudistuneena lauantaina 22.8. starttaavilla avajaisviikoilla.  Hartwallin ja Olympiastadionin yhteistyön juuret ulottuvat Helsingin kesäolympialaisiakin pidemmälle, aina 1920-luvulle saakka. Tuolloin Pommac-juomalla oli oikeus käyttää stadion-tavaramerkkiä tuotteen symbolina jo ennen varsinaisen Olympiastadionin rakentamista.

Olympialaiset toivat mukanaan myös perinteisen lonkeron ja Coca-Colan

Alko esitti aikoinaan Hartwallille pyynnön tuottaa valmiita ja yksittäispakattuja "long drinkejä", sillä lähestyviin vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisiin haluttiin varautua riittävin ja sopivin juomavarannoin. Ajatus oli, että olympiaturisteille olisi helpompi tarjoilla tärkeiden kisojen aikaan nimenomaan kylmää ja raikasta juotavaa.

– Kun kyse oli tuhansista vieraista, niin piti miettiä, että mikä olisi sellainen juotava, jota ravintolat ensinnäkin pystyvät tarjoamaan riittäviä määriä, Hartwallilta kerrottiin MTV:lle jo vuonna 2015.

Hartwall vastasi pyyntöön ja pian uusi juoma syntyi. Original Long Drinkiä eli suomalaisittain lonkeroa tarjoiltiin ensimmäistä kertaa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Lonkero ei suinkaan ole ainoa juoma, jota suomalaiset ovat päässeet maistamaan olympialaisten vuoksi. Myös Coca-Cola rantautui Suomeen virallisesti Helsingin kesäolympiakisojen aikaan vuonna 1952.

Sotainvalidien veljesliitto ja olympialaisten järjestelytoimikunta sai The Coca-Cola Companylta lahjoituksena peräti 720 000 pullollista juomaa, joiden jälleenmyynnistä he huolehtivat kisojen aikaan. Coca-Colan myynti oli Veljesliitolle lopulta todella kannattavaa, sillä siitä kertyi tuottoa kaiken kaikkiaan lähes 10 miljoonaa silloista markkaa.


***

Suomalaisoluen kuohuva historia 8:40

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!