Milloin söit viimeksi? Iki-ihana puuro on monelle jo lapsuudesta tuttu

Näin valmistat vispipuuroa punaherukoista 1:25 Näin valmistat vispipuuroa punaherukoista
KATSO VIDEO: Näin teet vispipuuron punaherukoista

Nostamme uudessa juttusarjassamme jalustalle menneiden vuosikymmenten hittiruokia. 

Muistatko vielä makaronivellin, ja maistuiko sinulle koulussa mielipiteet jakava tilliliha? MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen uudessa juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten ruokia, jotka jollain tapaa ovat jääneet suomalaisten mieliin.

Osa näistä retroruoista on toki edelleen kovassa suosiossa, ja niitä kokataan säännöllisesti kotikeittiöissä. Ensimmäiseksi jalustalle nostetaan rakastettu puuro.

Iki-ihana vispipuuro

Vispipuuro on herkullinen klassikko, jota voi ostaa valmiina ruokakaupan valmisruokahyllystäkin. Entistäkin parempaa se on kuitenkin itse tehtynä ja vatkattuna.

Perinteisesti vispipuuro valmistetaan puolukoista, mutta voit myös korvata ne esimerkiksi herukoilla, raparperilla, karviaisilla tai vaikka omenoilla. Vadelmat ja mansikat tekevät puurosta makeamman. Voit käyttää vispipuuroon myös marjamehua.

Muista, että marjojen mehuisuus vaikuttaa vispipuuron kiinteyteen. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehautus riittää niille. 

Kaikista kuohkeimman vispipuuron saat käyttämällä vaaleita mannasuurimoita, mutta jos haluat kuituisemman version, keitä puuro kauramannasuurimoilla ja jätä marjojen kuoret puuroon.

Perinteinen vispipuuro 

7 dl vettä
4 dl puolukoita (tai muita marjoja)
n.½ dl sokeria
¼ tl suolaa
1¼ dl mannasuurimoita

1. Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5–15 minuuttia. Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku. Siivilöi halutessasi liemestä marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa.

2. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 min. Anna puuron jäähtyä.

3. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella. Puuron voi syödä myös ilman vatkaamista lämpimänä tai kylmänä marjapuurona maidon kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine/ Myllyn Paras

Katso myös: Älä ikinä heitä yli jäänyttä kaurapuuroa roskiin – Katja vinkkaa, miten tehdään järjettömän hyvää paistettua kaurapuuroa

Katja vinkkaa, miten tehdään järjettömän hyvää paistettua kaurapuuroa: ”Parasta ikinä” 0:41
 "Parasta ikinä", sanoo Katja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!