Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä? Suomalaisfirma lähti makaronibisnekseen yllättävästä syystä: ”1970-luvulla pasta oli vielä eksoottista”

3:15Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat
Julkaistu 15.03.2020 09:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö sinä, miten Suomen suurin pastatehdas sai alkunsa? Hyvinkäällä Myllyn Parhaan tehtaalla valmistuu tänä päivänä yli puolet Suomessa myytävästä pastasta.

Kerroimme aiemmin, että koronaviruksen pelko on saanut ihmiset ostamaan varastoon monia päivittäistavaroita. MTV Uutisten saamien kuvien perusteella hyllyt ovat jopa tyhjillään hamstraajien jäljiltä. Yksi kaupan hyllyistä huvenneista tuotteista on pasta ja erityisesti makaroni. Hyvinkäällä sijaitseva Myllyn Paras on Suomen suurin pastatehdas. Yli puolet Suomessa myytävästä pastasta tulee kyseiseltä tehtaalta.

Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoi aiemmin, että yrityksessä ollaan jo muutaman viikon ajan huomattu kasvua erityisesti makaronin myynnissä. 

– Normaalisti teemme Hyvinkäällä pastaa 15 miljoonaa kiloa vuodessa. Viime viikkoina olemme kuitenkin lisänneet tuotantoa kaksinkertaisesti normaaliin määrään verrattuna, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo.

Makaronibisnekseen puolivahingossa
 

makaronipussit makaroni
MTV

Moni ei kuitenkaan tiedä, mistä Suomen suurin pastatehdas on oikeastaan saanut alkunsa. Yllättävää onkin, että kyseessä on puhdas vahinko: Kun vieressä sijainnut makaronitehdas ajautui konkurssiin, raaka-aineista syntyneistä veloista maksuksi mylly sai makaronilaitteistot ja loppu onkin suomalaisen arjen historiaa sarvimakaroneineen ja rakettispagetteineen.

– Myllyn Paras on ollut pastakulttuurissa Suomessa ensimäisenä liikkeellä. Pastaa on valmistettu vuodesta 1975, jolloin siis naapurin makaronitehdas meni konkurssiin ja saimme makaronilaitteet. Näin syntyi sarvimakaronikulttuuri. Nykyään laitteet ovatkin sitten jo valtavan kokoisia, Kuusela kertoo MTV:lle.

Kuuselan mukaan makaronin ja pastan myynti on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta. Nyt pastavaihtoehtoja on jo valtava määrä, eikä pastaa välttämättä enää edes valmisteta pelkästään vehnästä. Markkinoille on nyt tulossa esimerki trendivilja kaurasta valmistettu pastatuote. Makaroni pitää kuitenkin edelleen pintansa suosikkien joukossa - onhan Suomen suosituin kotiruoka edelleen makaronilaatikko.

–  1970-luvulla pasta oli vielä eksoottinen ruoka ja söimme lähinnä perunaa. Riisikin oli tunnetumpi.  Mutta siitä se makaroni sitten on ottanut paikkansa suomalaisten arjessa, Kuusela summaa.

Lue myös: Hamstraajat hamstraa, mutta Myllyn Parhaan toimitusjohtaja lupaa: "Makaroni ei lopu Suomesta"

Lisää aiheesta:

Fakta Suomessa myytävästä spagetista voi yllättääYllättävä tieto makaronipulasta – tyhjiin hyllyihin myös toinen syy: "Kukaan ei voinut ennakoida"Markku, 62, kehitteli lähes 40 vuotta sitten hittituotteen – sinäkin olet melko varmasti syönyt: "Se on halpaa ja nuoriso tykkää"Suomalaiskauppojen pastahyllyillä tapahtuu nyt historiallinen muutos – Myllyn Paras: "Meille huima hyppy"Hamstraajat hamstraa, mutta Myllyn Parhaan toimitusjohtaja lupaa: "Makaroni ei lopu Suomesta"Heikki keksi lokakuun 2. päivä keittiön pöydän vieressä huikean perunaruoan, josta povataan hittiä: ”Kuidut kohdillaan ja viljoja vähemmän kaloreita”
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!