Miljoonat ihmiset ovat vaihtaneet aamukahvinsa tähän juomaan – tutkija kommentoi tarpeellisuutta: ”Johtaa yleensä fyysisen riippuvuuden kehittymiseen”

Suosio kasvaa - tiesitkö tämän teestä? 8:04 Suosio kasvaa - tiesitkö tämän teestä?

Tutkijan mukaan tavallisen kahvin vaihtaminen kofeiinittomaan versioon on enemmän kuin perusteltua. 

VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin teen kulutuksen suosiosta. 

Markkinatutkimuslaitos Mintelin tekemän selvityksen mukaan viimeisen vuoden aikana yli miljoona brittiä on vaihtanut kahvinsa kofeiinittomiin versioihin. Trendiä selittävät niin terveydelliset seikat kuin kofeiinittomien kahvilaatujen parantuminen.

Vaikka kofeiiniton kahvi mielletään usein terveellisemmäksi vaihtoehdoksi, onko se todella sitä?Tutkimusten valossa vastaus on kyllä. 

Terveysvaikutukset myös kofeiinittomasta kahvista

Telegraph-sivuston mukaan tutkijat ympäri maailmaa ovat tulleet tutkimuksissaan siihen tulokseen, että kohtuullisesta kahvinkulutuksesta ei ole haittaa terveydelle – jopa päinvastoin.

Kahvin juomisen on todettu pienentävän riskiä sairastua niin syöpään kuin tyypin 2 diabetekseen. Viime viikolla julkaistun espanjalaistutkimuksen mukaan kahvi saattaa auttaa suojautumaan jopa rintasyövältä.

Ja toisin kuin moni luulee. 

Riippuvuus tavallisen kahvin suurimpia ongelmia

Piristävä kofeiini on yksi yleisimmistä syistä kahvin nauttimiselle, mutta se on samalla myös asia, jonka vuoksi kofeiinittomiin kahveihin siirtymistä kannattaa harkita. Tutkijoiden mukaan kahvin sisältämä kofeiini ajaa nimittäin helposti riippuvuuteen.

– Kofeiinin toistuva kulutus, jopa yksi päivittäinen kahvikupillinen, johtaa yleensä fyysisen riippuvuuden kehittymiseen, psykologi Jack James toteaa ja lisää todisteiden olevan johdonmukaisia kofeiinin välttämistä koskevien neuvojen kanssa.

Tutkija haluaa muistuttaa myös, että kofeiini tuo vain lievennystä oireisiin, kuten väsymykseen, mutta se ei poista alkuperäistä ongelmaa. Esimerkiksi uniongelmia ei saisi lääkitä kofeiinilla, vaikka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan aikuisen on turvallista nauttia kofeiinia 400 milligrammaa päivässä.

Kannattaako siis kofeiinitonta kahvia juoda? Telegraph-sivuston mukaan kahvikupillisten vaihtaminen silloin tällöin kofeiinittomiin versioihin ei välttämättä ole lainkaan huono idea.

Lähteet: Telegraph 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!