2:24

Yleinen kahvinjuontiin liittyvä tapa, josta baristat toivovat suomalaisten luopuvan: "Siinä kestää aikansa, mutta kyllä se vielä toteutuu"

Videolla Joakim Dyhr kertoo hyvän kahvin valmistuksesta.

Jos kahviammattilainen saisi muuttaa yhden asian suomalaisten kahvinjuonnissa, mikä se olisi? Makuja.fi kysyi kysymyksen kolmelta tunnetulta baristalta, ja kaikissa vastauksissa korostui yksi asia – kahvin maku. 

Johan & Nyströmillä työskentelevän Joakim Dyhrin toive on, että ihmiset keskittyisivät kahvia juodessaan ennen kaikkea kahvin makuun ja laatuun.  

– Haluaisin, että kahvia juotaisiin siksi, että se on hyvänmakuista, eikä esimerkiksi siksi, että väsyttää. Kahvin pitäisi olla pääajatus, Dyhr kertoo.

– Hyvä kahvi tuotetaan usein vastuullisesti, ja jos ihmiset joisivat hyvää kahvia, siitä seuraisi hyvän maun lisäksi hyvää kaikille.

Kahvikulttuuri kotoa kahviloihin

Suomalaiset juovat suuren osan päivänsä aikana nauttimistaan kahvikupillisista joko työpaikalla tai kotona. Good Life Coffeen Lauri Pipisen mukaan tämä on asia, jonka hän muuttaisi suomalaisten kahvinjuonnissa ensimmäisenä. Kahviloissa käydessä kahvista voi löytää aivan uusia makuelämyksiä.

– Toivon, että suomalaiset joisivat enemmän kahvia kahviloissa, Pipinen toteaa.

Kaffe Roasteryn perustaja Svante Hampf puolestaan peräänkuuluttaa avarampaa mieltä. Hän toivoo, että ihmiset eivät mietittäisi niin paljoa sitä, miltä kahvin kuuluu maistua, vaan että kahvin maisteluun suhtauduttaisiin ennakkoluulottomammin. 

– Siinä kestää aikansa, mutta kyllä se vielä toteutuu. On olemassa suunnannäyttäjiä, ja sitten on olemassa niitä, jotka tulevat perässä.

Maitoa kahviin vai ei? 

Kahviammattilaisten keskuudessa vallitsee myös selkeä käsitys maidon käytöstä kahvissa. Vaikka maidon käyttö on pitkälti makukysymys, monet asiantuntijat suosittelevat edes maistamaan kahvia ilman maitoa.

Jos kahvi on hyvää, se maistuu hyvältä ilmankin.

– Ihmisillä on vahva ennakkokäsitys siitä, miltä kahvi maistuu, ja monet lisäävät maitoa kahviin maistamatta. Ihmisten tulisi juoda sellaista kahvia, joka ei ole kitkerää, ja johon ei välttämättä tarvitse lisätä maitoa. Mutta jokainen saa tehdä kuten itse haluaa, Dyhr toteaa.

Myös Hampfin mukaan maidon käyttö on pitkälti makukysymys, johon ei voi sanoa yhtä oikeaa tai väärää vastausta. Kahvinjuojana voit päättää itse, mitä haluat.

– Tietysti maito peittää tiettyjä makuja, mutta jotkut kahvit toimivat paremmin maidon kanssa, kuten yksi meidän monsuunikahveistamme, Hampf toteaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja