Suomalainen chiliguru paljastaa: Syy, miksi chiliä ei kannata ostaa supermarketin laarista

7:41 Chilinkasvatuksen ABC

Suomen Chiliyhdistyksen puheenjohtaja Kai Mattlar vieraili keskiviikkona Huomenta Suomessa kertomassa mielenkiintoisia chilifaktoja. 

Suomen Chiliyhdistyksen puheenjohtaja Kai Mattlar kertoi Huomenta Suomessa chililajikkeista ja niiden kasvattamisesta kotioloissa. Mattlarin oma chili-innostus lähti siitä, kun hän ensin matkusteli paljon Aasiassa ja lopulta maistoi työkaverinsa itse kasvattamia chilejä. 

Mattlarin mukaan chili on terveellistä ja täynnä erilaisia vitamiineja. Chilit voidaan jakaa viiteen eri ryhmään, jotka ovat annuum, chinese, frutescens, baccatum ja pubescens. Lajikkeet ovat erilaisia tulisuusasteeltaan. 

– Suuri osa chilin tulisuudesta on siinä valkoisessa osassa, missä siemenet ovat kiinni. Jos otat siemenet ja sisuksen pois, niin suurin osa tulisuudesta lähtee, Mattlar vinkkaa.

Chiligurun mukaan kaupassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana chilihyllyllä. Mattlar ei suosittele ostamaan chilejä supermarketin isosta laarista.

– Kun syöt itse kasvatettua chiliä, tiedät suurinpiirtein mitä pistät suuhusi. Kun menet supermarkettiin ja ostat punaista tai vihreää chiliä Hollannista, se saattaa olla mitä tahansa, Mattlar sanoo ja jatkaa:

– Unohda perusmarkettichilit. Varsinkin Etelä-Suomessa isoimmissa kapoissa alkaa olla jo saatavilla suomalaisten ammattiviljelijöiden chilejä. Osta sieltä niitä kunnon chilejä. 

Videolla Mattlar kertoo lisää chileistä ja niiden kasvattamisesta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja