Miksi rusinat kelluvat simassa? Asiantuntija vastaa

Tarvitaanko Yhdysvalloissa rusinavirastoa säätelemään markkinoita?
Lehtikuva

Perinteisen siman valmistumisen tunnistaa siitä, että rusinat nousevat juomassa pintaan. Mistä tämä ilmiö johtuu?

Makuja.fi otti selvää, miksi rusinat nousevat siman pintaan perinnejuoman valmistuttua. Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoi haastattelussa, että rusinoiden nousemista siman pintaan on pidetty jo pitkään merkkinä siitä, että sima on valmista.

– Sima tekeytyy perinteisesti jääkaapissa 5–6 päivän ajan, kunnes rusinat nousevat pintaan, Hopia toteaa.

– Se on hauska mittari. Se on sellainen kokemuksen myötä syntynyt hyvä signaali, Hopia jatkaa.

Rusinat ovat hiilidioksidimittari

Rusinat eivät suinkaan tunnista sitä, että siman maut ovat parhaimmillaan, vaan ne nousevat perinnejuoman pintaan hiilidioksidin vaikutuksesta. Vuosien saatossa on todettu, että siman hiilidioksidipitoisuus on optimaalinen siinä vaiheessa, kun hiilidioksidi jaksaa nostaa rusivat juoman pintaan.

– Rusinoiden nouseminen pintaan on merkki siitä, että simaan on syntynyt hiilidioksidia riittävästi, ja simasta on tullut kupliva juoma. Kun hiilidioksidi pakkautuu rusinoihin ja jää sinne rusinoiden sisään kikkiin, niin ne pullistuvat kaasun vaikutuksesta ja nousevat pintaan, Hopia selventää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat