Tiesitkö? Tästä syystä rusinat kelluvat simassa

Rusinat nousevat siman pinnalle kellumaan. Ruokakesko

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi rusinat kelluvat siman pinnalla?

Makuja.fi otti selvää, miksi rusinat nousevat siman pintaan perinnejuoman valmistuttua. Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoi haastattelussa, että rusinoiden nousemista siman pintaan on pidetty jo pitkään merkkinä siitä, että sima on valmista.

– Sima tekeytyy perinteisesti jääkaapissa 5–6 päivän ajan, kunnes rusinat nousevat pintaan, Hopia toteaa.

– Se on hauska mittari. Se on sellainen kokemuksen myötä syntynyt hyvä signaali, Hopia jatkaa.

Rusinat kertovat hiilidioksidin määrästä simassa

Rusinat eivät suinkaan tunnista sitä, että siman maut ovat parhaimmillaan, vaan ne nousevat perinnejuoman pintaan hiilidioksidin vaikutuksesta. Vuosien saatossa on todettu, että siman hiilidioksidipitoisuus on optimaalinen siinä vaiheessa, kun hiilidioksidi jaksaa nostaa rusivat juoman pintaan.

– Rusinoiden nouseminen pintaan on merkki siitä, että simaan on syntynyt hiilidioksidia riittävästi, ja simasta on tullut kupliva juoma. Kun hiilidioksidi pakkautuu rusinoihin ja jää sinne rusinoiden sisään kikkiin, niin ne pullistuvat kaasun vaikutuksesta ja nousevat pintaan, Hopia selventää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja