Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä rusinat kelluvat simassa

Rusinat nousevat siman pinnalle kellumaan.
Rusinat nousevat siman pinnalle kellumaan.Ruokakesko
Julkaistu 30.04.2016 18:01

MTV LIFESTYLE

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi rusinat kelluvat siman pinnalla?

Makuja.fi otti selvää, miksi rusinat nousevat siman pintaan perinnejuoman valmistuttua. Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoi haastattelussa, että rusinoiden nousemista siman pintaan on pidetty jo pitkään merkkinä siitä, että sima on valmista.

– Sima tekeytyy perinteisesti jääkaapissa 5–6 päivän ajan, kunnes rusinat nousevat pintaan, Hopia toteaa.

– Se on hauska mittari. Se on sellainen kokemuksen myötä syntynyt hyvä signaali, Hopia jatkaa.

Rusinat kertovat hiilidioksidin määrästä simassa

Rusinat eivät suinkaan tunnista sitä, että siman maut ovat parhaimmillaan, vaan ne nousevat perinnejuoman pintaan hiilidioksidin vaikutuksesta. Vuosien saatossa on todettu, että siman hiilidioksidipitoisuus on optimaalinen siinä vaiheessa, kun hiilidioksidi jaksaa nostaa rusivat juoman pintaan.

– Rusinoiden nouseminen pintaan on merkki siitä, että simaan on syntynyt hiilidioksidia riittävästi, ja simasta on tullut kupliva juoma. Kun hiilidioksidi pakkautuu rusinoihin ja jää sinne rusinoiden sisään kikkiin, niin ne pullistuvat kaasun vaikutuksesta ja nousevat pintaan, Hopia selventää.

Lisää aiheesta:

Toimi nyt, jos haluat vappusimaa!
Tee itse simaa vapuksi – helppo ohje
Vielä ehdit tehdä siman vapuksi – nappaa helppo ohje
Itse tehty sima: Vielä ehdit tehdä vappusiman – katso helppo ohje
Hans Välimäki tyrmää tippaleivät: ”Olen munkkimiehiä”
Vaarallinen kikka nopeuttaa siman valmistumista – vaatii äärimmäistä varovaisuutta
VappuSimaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vappu
  • 14.10.19:36
    Rikos

    Mielenosoittajia heitettiin palavalla soihdulla Tampereella – katso video

  • 2.5.12:12
    Kotimaa

    Aamu valkeni ja paljasti Kaivopuiston roskaröykkiöt: "Koiran kanssa täytyy olla varovainen"

  • 2.5.11:49
    Mielenosoitus

    Sinimustan liikkeen kulkuetta vapunpäivänä vastustaneet mielenosoittajat päästettiin vapaaksi

  • 2.5.09:25
    Roskaaminen

    Kaivopuistosta tuli kaatopaikka – pysäyttävät kuvat vappujuhlijoiden tuhoista

  • 1.5.22:42
    Juhlapyhät

    Tältä näytti vapun vietto – MTV seurasi