Vaarallinen kikka nopeuttaa siman valmistumista – vaatii äärimmäistä varovaisuutta

Lasi simaa.
Lehtikuva

Sima valmistuu perinteisten reseptien mukaan noin viikossa, mutta sen valmistumista voi nopeuttaa keinolla, jota ei kannata kokeilla kotona – ainakaan sisätiloissa!

Onko mitään tehtävissä, jos siman valmistaminen unohtui, ja vappuun on enää muutama päivä aikaa? Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia kertoi Makuja.fi:lle vuonna 2015, että siman valmistumista voi nopeuttaa kikalla, jonka  kanssa on syytä olla tarkkana.

Hopia muistuttaa, että hiiva on elävä olento, ja aina hiukan huonosti ennakoitava. Siitä ei aina tiedä, miten hiiva lähtee kasvamaan – ja tästä syystä huolellakin valmistettu sima saattaa yllättäen epäonnistua.

Sima valmistuu huoneenlämmössä vaarallisen nopeasti

Perinteisesti sima valmistetaan niin, että sen annetaan käydä huoneenlämmössä noin 12–24 tuntia ennen kuin se siirretään kylmään. Huoneenlämmössä hiiva alkaa reagoimaan, ja kylmä lämpötila hidastaa siman käymistä.

– Jälkikäyminen voi ainakin osittain tapahtua huoneenlämmössä. Se tapahtuu silloin nopeammin, koska huoneenlämmössä hiivan kasvu on silloin vilkkaampaa, Hopia vinkkaa.

Sima voi käydä huoneenlämmössä hyvinkin nopeasti ja parhaimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että sima valmistuu ennätysajassa. Pahimmillaan siman käyttäminen huoneenlämmössä suositeltua pidempään voi johtaa siihen, että simalla täytetyt pullot rikkoutuvat paineen noustessa pullon sisällä. Tästä syystä huoneenlämmössä suositeltua pidemmän ajan käytettyjä simapulloja on äärimmäisen tärkeää tarkkailla tiukasti.

– Silloin täytyy seurata sitä, että se ei lähde liian ärhäkästi kasvamaan, koska silloin pullot saattavat poksua, Hopia muistuttaa.

***

Paista herkulliset vappumunkit kotona 0:52

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.