Miksi kurkku kääritään muoviin? Asiantuntija kertoo ja paljastaa, millaisia vaikutuksia pakkauksilla on vihannesten ravintoarvoihin

ruokakauppa kori salaatti
Muovipakkauksille on syynsä. Shutterstock

Vaikka muovipussien määrään on viime aikoina ryhdytty kiinnittämään yhä enemmän huomiota, hedelmä- ja vihannesosastolla muovi on edelleen vahvasti läsnä. Muoviin pakataan niin kurkkuja kuin paprikoita, mutta onko tästä oikeasti hyötyä?

Ravitsemusterapeutti ja Academy of Nutrition and Dietetics -organisaation tiedottaja Caroline West Passerrello vastasi Men's Health -sivustolla yleisimpiin vihanneskysymyksiin. 

Videolla annetaan vinkkejä siihen, kuinka ruoan saa säilymään kauemmin. Artikkeli jatkuu videon alla. 


Pakkaukset voivat auttaa tuotteita säilymään

Vaikka pakkaukset saattavat joskus tuntua turhilta, niille on syynsä. Voimakkaasti vettä haihduttavat tuotteet, kuten kurkku tai salaatti, pakataan muoviin yksinkertaisesti siitä syystä, että ilman pakkausta ne nahistuisivat hyvinkin nopeasti. Pakkauksissa tuotteet säilyvät tuoreina ja myyntikelpoisina pidempään.

Pakkauksissa on myös se etu, että sen avulla ohutkuoriset tuotteet kestävät kuljetusta paremmin. Ilman pakkausta tuotteet saattaisivat mennä niin pahasti lommolle ja kolhuille, että ne jäisivät lopulta myymättä. 

Samansuuntaisen vastauksen antoi myös K-ryhmä aiemmin tänä vuonna erään Twitter-käyttäjän kysymykseen. 

– Monet vihannekset nahistuvat nopeasti, mistä syystä ne pakataan usein muoviin. Pakkauksen tarkoituksena on suojata paprikan nahistumista ja vähentää hävikkiä, sillä pakkauksen avulla paprikat eivät vaurioidu kuljetuksen ja varastoinnin aikana, K-ryhmä kertoi elokuussa.

Luomutuotteiden joukosta pakattuja vihanneksia saattaa löytyä enemmän siitä syystä, että luomutuotteet eivät saa missään vaiheessa päästä kosketuksiin tavallisesti viljeltyjen tuotteiden kanssa. 

Pakkaaminen vaikuttaa ravintoaineisiin

Muovipakkausten lisäksi kauppojen hyllyissä näkee myös valmiiksi pilkottuja ja pakattuja tuotteita. Sen lisäksi, että valmiiksi pilkotut ja pakatut vihannekset ovat kokonaisina myytäviä tuotteita kalliimpia, ne saattavat sisältää myös vähemmän vitamiineja ja ravintoaineita.

– Hedelmien ja vihannesten leikkaaminen ja altistuminen hapelle, valolle ja jokus lämmölle, vaikuttaa joiden vitamiinien säilymiseen. Kokonaisissa hedelmissä ja vihanneksissa ravintoaineet ja vitamiinit säilyvät pidempään kuin leikatuissa ja pakatuissa, Passerrello kertoo.

Asiantuntijan mukaan eniten vaarassa ovat vesiliukoiset vitamiinit, kuten B ja C, koska vesi haihtuu nopeammin leikatuista tuotteista.

Passerrello haluaa kuitenkin muistuttaa, että vaikka hedelmä- tai vihannes olisi pakattu, sinun tulee silti pestä tuote huolellisesti. Pesu kannattaa kuitenkin hoitaa vasta juuri ennen syömistä, sillä kosteus edistää pilaantumista.

Lähteet: Men'sHealth 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja