Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi kurkku kääritään muoviin? Asiantuntija kertoo ja paljastaa, millaisia vaikutuksia pakkauksilla on vihannesten ravintoarvoihin

Muovipakkauksille on syynsä.
Muovipakkauksille on syynsä. Shutterstock
Julkaistu 29.11.2018 06:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka muovipussien määrään on viime aikoina ryhdytty kiinnittämään yhä enemmän huomiota, hedelmä- ja vihannesosastolla muovi on edelleen vahvasti läsnä. Muoviin pakataan niin kurkkuja kuin paprikoita, mutta onko tästä oikeasti hyötyä?

Ravitsemusterapeutti ja Academy of Nutrition and Dietetics -organisaation tiedottaja Caroline West Passerrello vastasi Men's Health -sivustolla yleisimpiin vihanneskysymyksiin. 

Videolla annetaan vinkkejä siihen, kuinka ruoan saa säilymään kauemmin. Artikkeli jatkuu videon alla. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Pakkaukset voivat auttaa tuotteita säilymään

Vaikka pakkaukset saattavat joskus tuntua turhilta, niille on syynsä. Voimakkaasti vettä haihduttavat tuotteet, kuten kurkku tai salaatti, pakataan muoviin yksinkertaisesti siitä syystä, että ilman pakkausta ne nahistuisivat hyvinkin nopeasti. Pakkauksissa tuotteet säilyvät tuoreina ja myyntikelpoisina pidempään.

Pakkauksissa on myös se etu, että sen avulla ohutkuoriset tuotteet kestävät kuljetusta paremmin. Ilman pakkausta tuotteet saattaisivat mennä niin pahasti lommolle ja kolhuille, että ne jäisivät lopulta myymättä. 

LUE MYÖS: Älä missään nimessä keitä! Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät pakastevihannesten kanssa – ethän sorru näihin?

Samansuuntaisen vastauksen antoi myös K-ryhmä aiemmin tänä vuonna erään Twitter-käyttäjän kysymykseen. 

– Monet vihannekset nahistuvat nopeasti, mistä syystä ne pakataan usein muoviin. Pakkauksen tarkoituksena on suojata paprikan nahistumista ja vähentää hävikkiä, sillä pakkauksen avulla paprikat eivät vaurioidu kuljetuksen ja varastoinnin aikana, K-ryhmä kertoi elokuussa.

Luomutuotteiden joukosta pakattuja vihanneksia saattaa löytyä enemmän siitä syystä, että luomutuotteet eivät saa missään vaiheessa päästä kosketuksiin tavallisesti viljeltyjen tuotteiden kanssa. 

Pakkaaminen vaikuttaa ravintoaineisiin

Muovipakkausten lisäksi kauppojen hyllyissä näkee myös valmiiksi pilkottuja ja pakattuja tuotteita. Sen lisäksi, että valmiiksi pilkotut ja pakatut vihannekset ovat kokonaisina myytäviä tuotteita kalliimpia, ne saattavat sisältää myös vähemmän vitamiineja ja ravintoaineita.

– Hedelmien ja vihannesten leikkaaminen ja altistuminen hapelle, valolle ja jokus lämmölle, vaikuttaa joiden vitamiinien säilymiseen. Kokonaisissa hedelmissä ja vihanneksissa ravintoaineet ja vitamiinit säilyvät pidempään kuin leikatuissa ja pakatuissa, Passerrello kertoo.

jääkaappi vihannekset hedelmät

Asiantuntijan mukaan eniten vaarassa ovat vesiliukoiset vitamiinit, kuten B ja C, koska vesi haihtuu nopeammin leikatuista tuotteista.

Passerrello haluaa kuitenkin muistuttaa, että vaikka hedelmä- tai vihannes olisi pakattu, sinun tulee silti pestä tuote huolellisesti. Pesu kannattaa kuitenkin hoitaa vasta juuri ennen syömistä, sillä kosteus edistää pilaantumista.

Lähteet: Men'sHealth 

Lisää aiheesta:

Älä koskaan syö tällaisen säilykepurkin sisältöäLääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenAsiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"Kurkku jääkaappiin vai ei? Ikuisuuskiista jälleen tapetilla – ja tässä oikea vastaus7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?4 tuotetta, joista ravitsemusterapeutit toivoisivat sinun luopuvan kokonaan
RuokakauppaVihanneksetMakuja
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 13.9.09:44
    Juomat

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • 11.9.07:44
    Ruoka

    Oletko hoksannut tätä kaupan paistopisteellä? Jere aivan äimänä

  • 1.9.07:43
    Ruoka

    Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeen

  • 20.8.09:23
    Ruoka

    Raju väite jauhelihapulasta: "Kauppa mieluummin myy ei-oota"