Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi hunajamarinoidussa broilerissa on jopa vain 0,5 prosenttia hunajaa? Valmistaja paljastaa syyn

Miksi hunajamarinadissa on vain vähän hunajaa? Valmistaja vastaa.
Miksi hunajamarinadissa on vain vähän hunajaa? Valmistaja vastaa.Shutterstock
Julkaistu 03.02.2022 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hunajamarinadin vähäinen hunajapitoisuus saattaa ihmetyttää tuoteselostetta lukevaa kuluttajaa. Tuotteen valmistaja kertoo, miksi hunajaa on niin vähän. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkona 30 vuotta tänä vuonna täyttävästä hunajamarinoidusta broilerista. Tuotteen HK:n Kariniemen-brändille kehitti 1990-luvulla Vesa Saarenmaa kollegoineen. Saarenmaa kertoi keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudesta hittituotteen syntyhistorian.

Hunajamarinadissa vain vähän hunajaa, miksi?

Tilaisuudessa selvisi, että aikoinaan potin räjäyttänyttä hunajamarinoitua broileria myydään edelleen neljä miljoonaa pakettia vuodessa. Hunajabroilerin tuoteseloste paljastaa, että tuotteessa ei todellisuudessa ole ihan hirveästi hunajaa. Kariniemen hunajamarinoiduissa fileesuikalepaketeissa hunajaa on pakkauskoosta riippuen 0,5–0,7 prosenttia.

HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkösen mukaan tuotteissa ei todella ole hunajaa ämpärikaupalla, mutta valmistusprosessin takia sitä ei tarvitakaan niin paljoa.

– Kun broileri saa marinoitua kauan, niin hunaja maistuu tuotteesta kyllä, Käkönen kertoi keskiviikkona järjestetyssä tilaisuudessa.

Broileri siis ikään kuin imee itseensä tiivistyneen hunajan maun, vaikka lopputuotteessa hunajaa ei paljoa olekaan. Muillakaan valmistajilla hunajan osuus kokonaistuotteesta ei ole kovin suuri. Esimerkiksi Atrian hunajamarinoiduissa kanan fileesuikaleissa hunajaa on 1 prosentti. Vastaavassa Pirkka-tuotteessa hunajan osuus on 1,2 prosenttia.

Hunajan lisäksi ainesosaluettelosta löytyy muun muassa aromeita. Mitä ne ovat?

– Aromit ovat mausteita. Hunajamarinadissa on muun muassa kerma-aromia, joka ei ole kuitenkaan allergisoiva, eli marinadi ei sisällä maidon ainesosia. Sitten siellä on värin kautta kurkuma-aromia, Käkönen totesi. 

Kotimaista kukkaishunajaa ei ole saatavilla tarpeeksi

Myös tuotteissa käytettävän hunajan alkuperää kyseltiin lehdistötilaisuudessa. Käkösen mukaan tuotteissa käytetään kukkaishunajaa, joka tulee tällä hetkellä Espanjasta.

– Alun perin hunajamarinadissa käytettiin kotimaista hunajaa, mutta se hunajan maku on tuotteessa niin intensiivinen ja tarkka, ettei suomalaista kukkaishunajaa ole tänä päivänäkään saatavilla sellaisissa volyymeissa, joita tarvitsisimme säännöllisesti. Jotta hunajan maku pysyy taattuna, se pitää ostaa sellaisesta paikasta, josta saatavuus on taattua.

Käkösen mukaan marinadin tehtävänä tuotteessa on maustaa ja mureuttaa lihaa. Se ei vaikuta tuotteen säilyvyyteen. Perusmarinadiin tarvitaan aina öljyä, happoa ja mausteita. Öljyn tehtävänä on kuljettaa makuja, hapon terästää makuja ja mausteiden korostaa lihan makuja.

Lue myös: Vesa keksi 30 vuotta sitten kanatuotteen, jota ostetaan yhä liki 11 000 pakkausta päivässä: "Ei osattu odottaa, että räjäyttää pankin"

Videolla: Onko kaupasta ostamasi broileri "limaista"? Tee näin ennen paistoa

0:45Onko kaupasta ostamasi broileri"limaista"? Tee näin ennen paistoa

Lisää aiheesta:

Meiran mausteseoksissa täsmälleen samat ainekset, toinen melkein tuplasti kalliimpi – mistä on kyse?Vesa keksi 30 vuotta sitten kanatuotteen, jota ostetaan yhä liki 11 000 pakkausta päivässä: "Ei osattu odottaa, että räjäyttää pankin"Meiran asiantuntija paljastaa, mistä tunnistaa "huijauspippurin" – tätä et tiennyt halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."Ville osti kaupasta kaksi pakettia broilerin paistisuikaleita marinadissa – pian valkeni tyly totuusMarinoidut lihatuotteet Kuluttajan testissä: Luvattua vähemmän lihaa ja marinadia jopa kolmannes painosta!Valtava suosio yllätti valmistajankin: Järjetön hittiruoka, jota myydään edelleen 14 000 pakettia päivässä Suomessa
RuokaRuoanlaittoLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista